Obilna kiša na dijelu Dalekog istoka ovaj tjedan / U Kini 37 žrtava zbog obilnih kiša i poplava

650x366_06012231_184730404

U idućih nekoliko dana sporopokretni olujni sustav u blizini Južne Koreje može donijeti obilnu kišu i prijetnju od poplava području od Južne Koreje do južnog Japana.

Kiša je u Seoulu počla padati u ponedjeljak ujutro, a nastavit će se uz jačanje i do kraja dana. Svibanj je bio što se oborina tiče u granica prosjeka, ali gledano na razini godine, do sada je oborina manjkalo te će ova kiša dobro doći poljoprivrednicima.

No, s obilnom kišom stižu prijetnje od poplava i odrona zemlje, posebno južno od Seoula. Diljem poluotoka očekuje se dosta kiše, a mogli bi više kiše dobiti i gradovi Busan i Gwangju.
U sjevernom dijelu Južne Koreje, uključujući Seoul, može passti do 25 mm kiše, a južnije i do 100 mm.

Poplave će prijetiti i zapadnom Japanu, od Hiroshime do južnih otoka. Može pasti do 75 mm kiše, a očekuje se da će kiša biti najintenzivnija tijekom utorka i srijede.
U Tokiju može pasti do 25 mm, a u brdima oko njega i do 75 mm kiše.

Oluja je sporopojkretna što znači da neka mjesta mogu dobiti čak i obilniju kišu od spomenutog, što ddatno povećava opasnost od poplava i klizišta.

U Kini su obilne kiše i poplave uzele 37 života, a do sada je već ponegdje palo preko 500 mm kiše. Nove oborine tek se očekuju.

Naslovna: Thinkstock.com

Sličan sadržaj