Obilna kiša pala i na lošinjskom području

Jučer Crikvenica i Novi Vinodolski te dio Krka, danas područje otoka Lošinja s okolicom.

Obilna kiša praćena grmljavinom u prijepodnevnim je satima zahvatila lošinjsko područje, a automatske postaje izmjerile su u kratkom razdoblju i do 50 mm oborine. Najviše kiše palo je na otoku Susku, automatske postaje izmjerile su 47-50 mm kiše. Veći raspon oborina je na dvije malološinjske postaje. Na Čikatu je izmjereo 47 mm, a u samom centru 29 mm kiše. Kao što se i ovog puta dogodilo oborine su lokalno bile obilnije na majem području.

Rijeka je dobila tek poneki milimetar kiše, čime se nastavio trend započet u rujnu, da je glavnina oborina južnije od Rijeke, što nije uobičajena situacija. Tako je i na službenoj postaji u Krku do utorka u 8h palo 34 mm kiše, što je najveći podatak za cijelu Hrvatsku, a tijekom utorka i automatska postaja u Baški dobila je konkretniju kišu. Do 15h izmjerena su 22 mm.
Uz riječko područje, Gorski kotar je također dobio vrlo malo kiše. 7 mm palo je u Crnom Lugu, 2 mm u Delnicama, a u Pargu ni kapi.

Oborine su stigle zbog premještanja fronte preko našeg područja, a nakon fronte još stiže nešto vlažnog i nestabilnog zraka. Kiše je bilo i u unutrašnjosti Hrvatske. U Zagrebu je na Griču palo 3 mm, a u ne tako dalekom Maksimiru 11 mm kiše, dok aerodrom nije dobio više od 1 mmm kiše, što još jednom potvrđuje lokalnost oborina.

Glavnina, ako se taj izraz uopće može upotrijebiti za Rijeku je iza nas. Još tijekom srijede i četvrtka postojat će mogućnost za malo kiše ili prolazan pljusak, ali stabilizacija je sigurna.

Naslovna: Đorđe Dokmanović

Grmljavinska aktivnost na lošinjskom području i kretanje oborina na automatskoj postaji na Susku; Pljusak.com
Capture chart

Sličan sadržaj