Do srijede nestabilno uz mogućnost kiše, potom dulja stabilizacija vremena i mogućnost “babljeg” ljeta

Po prolasku hladne fronte u petak, koja je u PGŽ donijela lokalno više kiše, višem gorju i malo snijega, za vikend se vrijeme stabiliziralo, ali je s povremenom burom, temperatura posebno tijekom subote bila i ispod 20°C. Svjedoči tome i podatak sa službenih postaja.
U subotu je u Malom Lošinju izmjereno 19°C, u Rabu i Rijeci 20°C, a u Pargu svježih 14°C. Bure je tijekom nedjelje bilo manje, uz nešto više naoblake pa su i temperature bilo nešto više.
Jutarnje temperature u oba dana bile su dosta niske, a hladnije je bilo u subotu zbog vedrine, dok je već do nedjelje ujutro stigla naoblaka koja je smanjila mogućnost ohlađivanja zraka.

-> Pijavica na Rabu, snijeg na Platku, a već stiže i sunce

-> Bura ometala promet i počinila štetu u Dalmaciji, Zavižan s prvim mjerljivim snježnim pokrivačem

U novi tjedan ušlo se u znaku oblačnog vremena sa sunčanim razdobljima, a ima i povremene slabe kiše ili lokalnih pljuskova. Iako smo pod utjecajem anticiklone, sjevernije od Jadrana premješta se nestabilniji zrak koji povremeno dođe i do naših krajeva, a i Sredozemlje ima plitku ciklonu.

Ona će se tijekom ponedjeljka premještati sa zapadnog dijela prema Korzici, a zatim i na jug Italije i dalje prema Jonskom moru gdje bi se trebala raspasti.
Zato će u PGŽ u utorak biti promjenjivo oblačno vrijeme, uz mogućnost povremene kiše, a prognostički modeli više kiše daju otocima, nego riječkom području i Gorskom kotaru.

Više sunca očekuje se u srijedu s jačanjem anticiklone sa Sredozemlja, iako i tada još ponegdje bude moguća slaba kiša. Srijeda bi mogla označiti početak dulje stabilizacije vremena s kojom će i temperatura rasti, ponegdje na Kvarneru moguće i do 25°C, a i u Gorskom kotaru mogla bi prijeći 20°C mjestimice, posebno krajem ovog tjedna i početkom idućeg.

Dugoročne prognoze ukazivale su na iznadprosječno topao i sušan rujan te na iznadprosječno topao, ali kišovit listopad. Dogodio se hladniji od prosjeka i iznadprosječno kišovit rujan, a listopad bi mogao biti upravo ono što je po dugoročnim prognozama trebao biti rujan – iznadprosječno topao i sušan. Očito su dugoročne prognoze zamijenile mjesece.

Naslovna: Animacija očekivane sinoptičke situacije do četvrtka
Izvor karata: Metoffice
Izrada animacije: RIMETEO

Sličan sadržaj