Obilne oborine u PGŽ: Delnice 68 mm kiše / Nove obilne oborine tek slijede s jakim jugom olujnih udara

legnyomaskep2

U studeni se ušlo sa suhim anticiklonalnim vremenom, a uz puno sunca bilo je i ugodne topline.

Već 3. studenog na područje PGŽ stigli su oblaci uz pad tlaka i promjenu sinoptičke situacije. Do srijede je uslijedilo nestabilno vrijeme uz povremenu, uglavnom slabiju kišu, a od srijede navečer situacija se uz jačanje vjetra južnih smjerova, naglo pogoršavala.

U srijedu navečer obilni pljuskovi zahvatili su dijelove PGŽ, posebno riječko područje i Gorski kotar, i lokalno donijeli i do 70 mm kiše.
Prema službenim podacima DHMZ-a, jutros od 7h, najviše kiše palo je u Delnicama (68 mm), Kukuljanovo i Crni Lug dobili su po 55 mm, Mali Lošinj 39 mm, Bakar i Parg po 37 mm, Rab 21 mm, a Rijeka 17 mm oborine. Mjerni su oluni udari juga i od preko 25 m/s, zbog čega je katamaranski promet bio i još uvijek je u prekidu.

S nastupanjem srijede nastavilo se “divlje” vrijeme, uz česte pljuskove, nerijetko i obilnije pa je tako u samo sat vremena na riječkom području bilo palo i do 30 mm kiše.
Od ponoći do 16h ta se količina dodatno povećala. Izdvajamo najkišovitije: Baška 60 mm, Velika Lešnica 58 mm, Kukuljanovo 56 mm, Čavle 51 mm, Cernik 45 mm itd.
Jugo je samo prolazno oslabilo pa su na otocima mjereni udari do 19 m/s.

Oblačno je s povremenim oborinama, a u Gorskom kotaru i riječkom zaleđu ima i magle. Temperature su iznad prosjeka za doba godine.

Na pregledu trenutnih položaja sustava, koji smo postavili na naslovnici, vidljiv je položaj ciklone, zaslužne za ovo jesensko vrijeme. Centar sustava je nad Korzikom uz tlak od 1007 hPa, a u idućim satima doći će do produbljavanja ciklone, što znači i jačanje juga, ali i kiše.

Četvrtak će biti izrazito kišovit na riječkom području i u Gorskom kotaru, gdje lokalno može pasti i do 100 mm kiše.
Ponovno će ojačati jugoistočni vjetar, koji u Kvarneriću može biti čak i olujnog prosjeka s orkanskim udarima.

U petak neće doći do stabilizacije vremena, nastavit će se izrazito kišovito i vjetrovito vrijeme, a naznake slabljenja kiše postoje za sam kraj tjedna, jer će od subote samo prolazno zapuhati bura.
Već krajem nedjelje jačanje juga i uvod u novu kišnu epizodu.

Još jednom naaglašavamo da samo tijekom četvrtka lokalno može pasti i do 100 mm kiše uz vrlo vjetrovito vrijeme, valove na moru, a pun mjesec doprinijet će izraženijem dizanju mora pa su moguće poplave u obalnom području!

Sličan sadržaj