Raste vodostaj Drave u Sloveniji: Kroz 24 sata očekuje se njezino izlijevanje iz korita


Jake padaline u noći sa srijede na četvrtak izazvale su manje neprilike u nekim krajevima na zapadu Slovenije, ali nisu bile tako intenzivne kako su najavljivalo pa je državna Agencija za okoliš (ARSO) stupanj opasnosti od prirodnih nepogoda smanjila na s najvišeg “crvenog” na “narančasti” alarm.

I dalje međutim vrijedi upozorenje da bi se stanje idućih dana moglo pogoršati, a u pripremi su dežurne vatrogasne službe i civilna zaštita u zapadnim i središnjim dijelovima zemlje.

Sinoć i tijekom noći bujice i podzemne vode dovele su do prodora vode u podrume u više kuća na području Nove Gorice zbog čega su morali intervenirati vatrogasci, a aktiviralo se i više klizišta.

Agencija za okoliš u srijedu je proglasila najviši stupanj opasnosti zbog vremenskih nepogoda zbog dolaska fronte sa zapada, posebice zbog strahovanja da bi se mogla ponoviti situacija iz druge polovice listopada kada je zbog bujica i jakih kiša došlo do poplava u zapadnim dijelovima zemlje i okolici Ljubljane.

Raste vodostaj Drave

Vodostaj rijeke Drave u Sloveniji je u porastu te se tijekom dana može očekivati njeno izlijevanje iz korita, upozorila je u četvrtak poslijepodne slovenska agencija za okoliš (ARSO).

Protok rijeke Drave na ulazu u Sloveniju iz Austrije dostigao je 1300 kubika u sekundi, a tijekom dana očekuje se da će se povećati na 1400 kubičnih metara, što bi značilo prelijevanje iz korita. Porast vodostaja i toka Drave očekuje se sve do petka, kada bi njen vodotok mogao dostići 1600 kubičnih metara u sekundi.

Sve do vikenda očekuje se zbog kiša porast vodostaja većine rijeka u Sloveniji. Za sada većih bujica i poplava nije bilo jer su izostali pljuskovi jakog intenziteta koji su se najavljivali.

Izvor: Hina

Sličan sadržaj