Obilniji snijeg moguć u Gorskom kotaru, snijega može biti i u višim predjelima riječkog područja

Nakon što je djelomice prosinac te početak siječnja obilježila relativna suša tome je došao kraj. Sredina je zime i iako dosadašnji dio nije bio previše zimski, drugi dio siječnja će to zasigurno nadoknaditi.
Pred nama je promjena koja je dobrim dijelom posljedica SSW-a, (o čemu smo već dosta pisali u dosadašnjih šest tekstova na tu temu) koji će rezultirati sa osjetno hladnijim vremenom uz povremene oborine. 

Anticiklonalno polje postupno slabi, a sa sjeverozapada Europe približava se dolina s frontalnim poremećajem, a sve je povezano s centrom duboke ciklone nad Skandinavijom.

Ispred ove doline, s prednje strane, puše slab do umjeren jugozapadnjak koji će tijekom četvrtka još malo pojačati te okrenuti na jugo uz povećanje naoblake na području sjevernog Jadrana i Gorskog kotara.
Pri tome, na riječkom području može biti povremene kiše, češće i obilnije prema kraju dana, kada lokalno može pasti i više od 30-tak milimetara, dok je u zoni gorja iznad 1100 metara moguća povremena susnježica i snijeg, ali bez stvaranja snježnog pokrivača, niže isključivo kiša.

U kasnim večernjim satima četvrtka na vrijeme će djelovati i sekundarni plitki centar iz Sredozemlja koji će se premještati južnije te će zbog utjecaja hladne fronte već u četvrtak navečer po visini početi pristizati hladniji zrak, koji će do 2 ili 3 sata ujutro u petak zahvatiti dobar dio Gorskog kotara.

Temperatura po visini u 4 sata u petak, WRF /IstraMet

Tijekom ranih jutarnjih sati petka očekuje se sve naglašeniji utjecaj fronte te se posvuda očekuje kiša, a uz nagli pad temperature zraka sa samom frontom u Gorskom kotaru te na Učki i Ćićariji očekuje se prelazak kiše u susnježicu ili snijeg uz stvaranje snježnog pokrivača.
U Gorskom kotaru može pasti i malo preko dvadesetak centimetara, lokalno tridesetak centimetara na pojedinim područjima.

Sa frontom će i pojačano jugo u ranim jutarnjim satima petka okrenuti na buru koja će pojačati na jaku, a prvenstveno na istočnom priobalju i olujnu. Uz jače oborine tijekom prijepodneva kratkotrajno je moguća pojava snijega na riječkom području iznad 350 metara uz mogućnost tanjeg pokrivača ili samo bijeljenja. Niže od toga ne bi trebalo biti većih iznenađenja.
Na području od Novog Vinodolskog prema Senju može biti snježnih pahulja nošenih burom, a malo snijega može pasti i na najvišim predjelima Krka i Cresa.

Očekivana visina snijega u petak u 13 sati po modelu ARW, meteoadriatic

Već u kasnim prijepodnevnim satima slabljenje i prestanak oborina u Istri te većem dijelu riječkog područja, kasno popodne i predvečer također u Gorskom kotaru. Može doći do prolaznog kidanja naoblake.

Dnevne temperature tijekom četvrtka od 2°C do 5°C u Gorskom kotaru te od 5°C do 10°C na sjevernom Jadranu.
Petak nam donosi jači pad temperature zraka i to već tijekom jutra pa će popodne osjećaj hladnoće biti dosta izraženiji no recimo tijekom većeg dijela noći na petak. Dnevne temperature od -5°C do -1°C u gorskom dijelu, zaleđe Rijeke te Podvelebitski kanal tek stupanj do dva iznad nule, dok ostatak područja Istre i Primorja 2°C do 5°C, tek na vanjskim kvarnerskim otocima koji stupanj toplije.
Navečer i u noći na subotu daljnje zahladnjenje pa će već u prvom dijelu noći ponegdje biti minusa, prvenstveno u dijelu unutrašnjosti Istre te višim dijelovima Rijeke, dok će u gorju biti mjereno i ispod -5°C.

Prognozirana temperatura zraka u subotu u 7 sati po modelu ARW / IstraMet

To je samo uvod u temperature primjerenije dobu godine, koja će se nastaviti i u sljedećim danima, ali kako se čini, nekih zamjetnijih oborina ne bi trebalo biti, jer bi ciklone mogle izbjegavati osobito sjeverni Jadran..

Sličan sadržaj