Utjecaj klimatskih promjena na regionalnoj razini

Google, Ilustracija

Kako bi se lakše nosili s klimatskim promjenama treba se prilagoditi na lokalnoj i regionalnoj razini. To, među ostalim, znači promjene u načinu obrade tla, pretvorbi i čuvanju energije iz prirodnih izvora te stvaranje održivih zajednica. Neki su to od zaključaka okruglog stola koji je u Osijeku održan na tu temu.


Iz Državnog hidrometeorološkog zavoda navode da su klimatske promjene vidljive u višegodišnjim mjerenjima. Na području osječke mjerne postaje taj se posao radi već više od jednoga stoljeća.

Stručnjaci ističu da postoji niz posljedica koje uzrokuju klimatske promjene. Među najopasnijima su, upozoravaju, pojava i širenje raznih bolesti.

Dodatna zaštita i prilagodbe potrebni su i u poljoprivredi. Kako bi se se smanjio utjecaj na okoliš znanstvenici zagovaraju odmak od klasičnih metoda obrade zemlje.

Na okruglom stolu u Osijeku članovi Udruge EKO-Kvarner predstavili su i projekt prema kojemu bi otok Krk trebao postati prvi energetski neovisan i CO2 neutralan otok na Mediteranu. A neke od ekoloških ideja možda će moći primijeniti i u Slavoniji, Baranji i Srijemu. (HRT)

Sličan sadržaj