POČEO UTJECAJ VISINSKE CIKLONE | Nova Gradiška potopljena s gotovo 200 mm kiše!

Prvog dana utjecaja visinske ciklone, koju posebno najavljujemo danima, u Slavoniji je već mjestimice pala ekstremna količina kiše. U petak, negdje oko 18.30 sati jaki pljuskovi zahvatili su Slavoniju, a posebno je intenzivno bilo u Novoj Gradiški koja je u kratkom vremenu doslovno potopljena s gotovo 200 mm kiše, javlja Pljusak.com. Točnije do 22 sata izmjereno je 186 mm kiše.

Animacija radara, DHMZ

Osim Nove Gradiške, obilna kiša, iako osjetno u manjoj količini pala je na području Belog Manastira, no svejedno je bilo dovoljno za probleme na prometnicama.

Utjecaj visinske ciklone koja je potopila zapad Europe tek je počeo. Idućih dana očekuju se nove obilne oborine, posebno u unutrašnjosti Hrvatske.

Hrvatske vode izdale su danas upozorenje o mogućim obilnim oborinama tijekom ovog vikenda, naročito tijekom subote na području Gorskog kotara, Like te ostalog dijela kontinentalne Hrvatske, a procjenjuju da postoji mogućnost bujičnih i urbanih poplava.

Uz nagli porast vodostaja neki vodotoci bi mogli dosegnuti mjere obrane od poplava (npr. Bregana, Sutla), upozorenje je Hrvatskih voda objavljeno na stranici Ravnateljstva Civilne zaštite.

I Državni hidrometeorološki zavoda (DHMZ)  je danas upozorio da se tijekom iduća 72 sata na većem području kontinentalne Hrvatske očekuju značajnije količine oborina pri čemu bi do smirivanja vremena u ponedjeljak neke postaje mogle izmjeriti i više od 100 litara kiše po četvornom metru.

Sličan sadržaj