Stabilizacija i ugodne ljetne temperature

Izvor : DHMZ.

Visinska je ciklona uzrokovala prohladan (u okviru prosjeka 1960. – 1991.)vikend u Rijeci i okolici, a najviše je za to bila zaslužna naoblaka i povremene oborine. Iako je lokalno pala obilna oborina, na nekim je mjestima zabilježeno tek nekoliko litara po četvornom metru dok su još od petka zapuhali bura i sjeverac kao posljedica udaljavanja visinske ciklone, ali i povećanja tlaka. Novi tjedan donosi stabilizaciju, a kako se zasad čini trajat će najmanje do vikenda kada bi i temperature ponovno trebale u one iznadprosječno vruće.

Sinoptička situacija

Nalazimo se pod blago sniženim tlakom, uzrokovanim djelovanjem visinske ciklone koja se odmaknula prema Albaniji dok ju sa sjeverozapada pritišće anticiklona kod Velike Britanije. Ta će anticiklona ostati na tom području kroz cijeli tjedan i zapravo najviše utjecati na vrijeme kod nas tvoreći blok preko sjevernog Atlantika te konstantno spuštajući osvježavajući zrak sa sjevera. Pošto će zrak nailaziti sa sjeveroistoka do našeg područja, glavno obilježje će mu biti manjak vlage dok će se na području Kvarnera zrak dodatno isušiti zbog bure.

Zbog spore pokretljivosti sustava takvo će vrijeme potrajati do petka kada bi se anticiklona trebala pomaknuti malo prema istoku, ali dovoljno za promjenu smjera vjetra na sjeverozapadne, a za vikend i zapadne. Takvi će smjerovi vjetra dovući sa sobom topliji zrak s Mediterana, ali i ponešto vlage pa bi vikend mogao proći u promjenjivom tonu, no bez nekih značajnih kiša ili nevremena.

Trodnevna prognoza vremena

Danas još do sredine dana uz umjerenu naoblaku, u Gorskom kotaru može biti i kratkotrajne kiše ili pljuska, a zatim popodne brzinsko razvedravanje na čitavom području. Na istočnoj obali puhat će umjerena do jaka bura s olujnim udarima, na zapadnoj umjeren sjeverac, a u Gorskom kotaru slab do umjeren sjeveroistočnjak. Maksimalna dnevna temperatura na Kvarneru 26 – 31°C, a u Gorskom kotaru 21 – 26°C.

Izvor: IstraMet

Utorak uglavnom potpuno vedar, samo sredinom dana uz umjerenu naoblaku . Bura do popodne umjerena i jaka, a zatim kratkotrajno slabljenje do navečer kad će ponovno ojačati, u gorju slab sjeveroistočnjak. Jutarnja temperatura na Kvarneru 17 – 22°C, lokalno do 25°C, a u Gorskom kotaru 12 – 17°C. Tijekom dana maksimalna na Kvarneru 27 – 32°C, a u Gorskom kotaru 21 – 26°C.

U srijedu slično kao u utorak, samo sredinom dana uz umjerenu naoblaku u zaleđu i gorju, a ostatak dana pretežno vedro. Bura sredinom dana slaba, a ujutro i navečer umjerena do jaka. Jutarnja temperatura na Kvarneru 17 – 22°C, lokalno do 25°C, a u Gorskom kotaru 12 – 17°C. Tijekom dana na Kvarneru 28 – 33°C, a u Gorskom kotaru 23 – 28°C.

Četvrtak i petak sličan srijedi, samo što će bura potpuno utihnuti do četvrtka, a zatim za vikend slijedi postepeno zatopljenje, uz mogućnost za prolaznu nestabilnost.

Sličan sadržaj