OBLAČAN I SUH TJEDAN kao uvod u mogući preokret sinoptike u sljedećem tjednu

Izvor : DHMZ

Studeni je započeo s vrlo promjenjivim tjednom, obilježavale su ga obilne kiše i prohladne temperature, a mjesta se našlo i za jaku južinu te olujnu buru. Uz sve to, izraženi vremenski uvjeti nisu stvarali toliko poteškoća kao u susjednim područjima Hercegovine i središnje Bosne gdje se izlila skoro duplo veća količina oborina nakon gotovo pola godine aktivne suše. U aktualnom tjednu očekujemo većinski stabilno vrijeme, a prolazna naoblaka bit će česti gost.

Sinoptička situacija

Nalazimo se pod utjecajem anticiklone koja se centrom smjestila kod Njemačke, a greben joj se proteže skroz do Azora od kuda se i razvila prošli vikend. Ciklona koja je donijela ekstremne vremenske prilike Bosni i Hercegovini i dalje se sustavno održava u Mediteranskom moru, trenutno ispod Korzike te je svojim djelovanjem uzrokovala nestabilan ponedjeljak kod nas, a čini se kako bi na tom području mogla ostati do narednog vikenda.

Njezina pojava i stacioniranje oko toga područja nama bi osigurala čest nailazak naoblake zbog jugoistočnog visinskog strujanja, no za oborine ipak predaleko stoji jer zbog svoje slabosti nema energije za dogurati oborine i do našeg područja. Zbog toga će glavni uzročnik stabilnog vremena biti prvospomenuta anticiklona koja bi se do kraja tjedna trebala sporo pomicati prema istoku i s time uzrokovati promjenu smjera vjetra po visini (zbog rotacije vjetra u anticikloni-u smjeru kazaljke na satu) pa će hladan zrak već od srijede zamijeniti topliji s juga.

Zbog ciklonalno aktivnog Atlantika pitanje je vremena kada će greben preko središnje Europe popustiti i time otvoriti šansu za upad ciklona s Atlantika prema središnjoj Europi, a upravo takav scenarij trenutno se prognozira na par prognostičkih modela pa bi to osim novih oborina potencijalno moglo uzrokovati i spuštanje hladnog zraka sa sjevera ukoliko se kvalitetno poslože sinoptički sustavi. Kvalitetna raspodjela sustava daje opciju i na razvoj vrlo jake anticiklone blizu Sjevernog pola koja bi se krajem tjedna spustila prema Europi i time uvela područje Balkana u pravu zimu, no takve se opcije zbog dalekog termina svakako moraju uzimati samo kao moguća tendencija razvoja, a detaljnije ćemo o tome naknadno pisati krajem tjedna.

Prognoza vremena za PGŽ

U utorak do ujutro na Kvarneru oblačno uz moguću slabu kišicu nošenu burom, a u gorju bi slabe oborine ipak mogle skupiti i par litara. Od sredine dana će se na Kvarneru djelomice razvedriti dok bi se u gorju zadržalo oblačno. Bura će doseći vrhunac u jutarnjim satima kada bi trebala puhati jako do olujno, a lokalno i s orkanskim udarima. Zatim do kraja dana slabljenje na umjerenu i jaku s olujnim udarima, a u Gorskom kotaru umjeren sjeveroistočnjak. Jutarnja temperatura na Kvarneru 7 – 12°C, u zapadnom zaleđu do 3°C, a u Gorskom kotaru 0 – 5°C. Tijekom dana na Kvarneru 12 – 17°C, a u Gorskom kotaru 3 – 8°C.

Prikaz udara vjetra za vrijeme najintenzivnije bure u utorak ujutro. Izvor : Istramet.

Srijeda na čitavom području umjerena do potpuno oblačna bez oborina, a navečer slijedi postepeno razvedravanje. Bura u slabljenju pa će ujutro još imati umjerenu do jaku jačinu, a navečer će biti prisutna umjerena do jaka samo na poznatim lokacijama uz Velebitski kanal, u gorju slab sjeveroistočnjak. Jutarnja temperatura na Kvarneru 7 – 12°C, uz Učku vjerojatno do 3°C, a na krajnjem jugu do 15°C dok u Gorskom kotaru 0 – 5°C. Tijekom dana na Kvarneru 13 – 18°C, a u Gorskom kotaru 6 – 11°C.

Četvrtak će obilježiti sunčano vrijeme, samo do ujutro još uz umjerenu naoblaku. Na čitavom području će puhati slab vjetar promjenjiva smjera, a navečer na Kvarneru okretanje na umjerenu buru. Jutarnja temperatura na Kvarneru 9 – 14°C, u zaleđu Rijeke lokalno do 6°C, a u Gorskom kotaru 2 – 7°C. Tijekom dana na Kvarneru 16 – 21°C, a u Gorskom kotaru 11 – 16°C.

U petak i za vikend ponovno više oblaka, a od nedjelje je moguća i pojava oborine, temperaturno za stupanj dva hladnije od četvrtka.

Sličan sadržaj