Još jedan promjenjiv i blag tjedan

Izvor : DHMZ

Osim oborina kojih je u poteklom tjednu zabilježeno vrlo malo, oblaci i sunčana razdoblja često su bili u izmjenama što je pogodovalo i blago iznad prosječnim temperaturama pa možemo reći da studeni u proteklom tjednu nije opravdao svoje ime, no ulaskom u još jedan djelomično stabilan tjedan temperaturno odstupanje bi se ipak moglo svesti u „normalu”.

Sinoptička situacija

U prošloj smo najavi spomenuli potencijalno spuštanje hladnog zraka sa sjevera kontinenta prema našem području u sklopu jake anticiklone koja bi se zadržavala oko Skandinavije. Međutim, kao što smo i spomenuli takvi daleki termini prognoziranja se ne mogu uzimati za ozbiljno pa je i vrijeme to pokazalo te se anticiklona trenutno nalazi centrom na granici Ukrajine i Rusije. Zbog dosta istočnijeg položaja od prošlotjedne prognoze hladan zrak nije ni stigao do našeg područja već se spustio na krajnji istok Europe, a naše se područje našlo pod istočnim visinskim (suhim) i ne tako hladnim strujanjem.

Na području Mediteranskog mora i dalje se održava ciklonalna aktivnost, a ciklona koja igra glavnu ulogu trenutno se nalazi jugoistočno od Sardinije te zbog prevelike udaljenosti ne utječe direktno na vrijeme kod nas. S odmicanjem ciklone prema Italiji tijekom utorka i srijede po visini će pristići i dovoljna količina vlage za uspostavu oblačnog vremena, a povremeno i slabe kiše. Takvo se vrijeme neće zadržati i u nastavku tjedna zbog približavanja novonastale anticiklone kod Azora koja će se pomaknuti prema Francuskoj i time izgurati i oslabiti ciklonu koja će kasnije i potpuno nestati. Zbog toga će do našeg područja pristići i nešto hladniji zrak kojeg je anticiklona povukla sa sjevera Europe što će obilježiti uvod u par stabilnih dana.

Prognoza se zahuktava od vikenda kada bi se ista anticiklona trebala spojiti preko grebena s novonastalom anticiklonom na sjeveru Atlantika čime bi se otvorio put hladnom zraku sa Sjevernog pola direkt prema središnjoj Europi. Iako bi se hladan zrak dosta ublažio prije našeg područja, ne zna se još točno gdje će se glavnina hladnog zraka spustiti, no valja napomenuti da više modela ima slične uvide oko tog termina pa studeni možda barem u jednom tjednu opravda svoje ime?

Prognoza vremena za PGŽ

Utorak potpuno oblačno na čitavom području. Popodne uz mogućnost za lokalnu kratkotrajnu kišicu. Bura ujutro na Kvarneru još jaka s olujnim udarima, a od popodne u postepenom slabljenju, u gorju sjeveroistočnjak u slabljenju. Jutarnja temperatura na Kvarneru 8 – 13°C, a u Gorskom kotaru 1 – 6°C. Tijekom dana na Kvarneru 10 – 15°C, a u Gorskom kotaru 2 – 7°C.

Srijeda također potpuno oblačna, ali uz povremenu slabu kišu malih količina, a koja će lokalno i izostati. Na Kvarneru umjerena, kod Senja i jaka bura, a u Gorskom kotaru slab sjeveroistočnjak, navečer vjetar u jačanju. Jutarnja temperatura na Kvarneru 7 – 12°C, a u Gorskom kotaru 0 – 5°C. Tijekom dana na Kvarneru 9 – 14°C, a u Gorskom kotaru 2 – 7°C.

Ukupna količina oborine do kraja srijede, izvor : Istramet.

U četvrtak ujutro još uz mogućnost slabe kiše, a oblačno će se zadržati do sredine dana kada slijedi postepeno razvedravanje. Bura će na Kvarneru ponovno ojačati s prestankom oborina na jaku i žestoku pa bi mogla dosezati olujne, a lokalno i orkanske udare dok u gorju slab sjeveroistočnjak. Jutarnja temperatura na Kvarneru 8 – 13°C, a u Gorskom kotaru 0 – 5°C. Tijekom dana na Kvarneru 9 – 14°C, a u Gorskom kotaru 2 – 7°C.

Prikaz udara vjetra u četvrtak ujutro. Izvor : Meteoadriatic.

Petak i subota uglavnom pretežno vedri, više prolazne naoblake moguće je u gorju, temperaturno stupanj dva toplije.

Sličan sadržaj