Očekuje nas najkišovitije proljeće, a Hrvatskoj prijete poplave?!


Ovog proljeća Hrvatska bi opet mogla imati problema s poplavama. Naime, jedan od poznatih svjetskih meteo servisa, čije su se prognoze do sada pokazale prilično točnima, Accuweather, predviđa da će južna i centralna Italija, balkanska regija pa tako i Hrvatska, Mađarska, Slovačka, Grčka i Turska ovog proljeća imati povećani rizik od poplava.
Dakle, mogla bi se ponoviti situacija od prošle godine kada su, također krajem proljeća, Hrvatska, BiH i Srbija doslovce ‘plivale’, a iza poplava ostale su štete od nekoliko milijardi dolara.

Ožujak, travanj i svibanj u južnom i jugoistočnom će dijelu Europe biti hladniji i s više oborina od prosjeka. Osim toga, topljenje snijega u Alpama i Karpatima povećat će nivo rijeka koje bi se mogle izliti iz korita, upozorava Accuweather.

U rano proljeće u planinama istočne Europe se očekuje i snijeg.

Manje oborina bi tijekom proljeća trebalo biti u Španjolskoj, Portugalu, većem dijelu Francuske te na Britanskom otočju. U ostatku Europe se ne očekuju veća odstupanja u količini oborina od prosjeka.

Za dio zapadne i srednje Europe, posebno Francusku i Njemačku, se u kasno proljeće predviđaju jake oluje. U kasno proljeće bi rizik od poplava i jakih oluja mogao biti veći u Rumunjskoj i Bugarskoj.

Izvor: dnevnik.hr
Foto: Accuweather.com

Sličan sadržaj