OD SRIJEDE DO SUBOTE BURA I MALO NIŽE TEMPERATURE, ZATIM POVRATAK JUŽINE

U vijesti ispod pisali smo o sinoptici nad Europom. Ciklona za ciklonom na Atlantiku, jugozapadno strujanje uz pritjecanje topline i nešto vlage iz Sredozemlja i dobijete kombinaciju za pravo riječko vrijeme, tmurno uz malo kiše, uz pojavu magle i sumaglice, dok se u Dalmaciji kupaju.

Nakon petka, kada je sunca bilo čak i nešto više, subota je već vratila sve na staro, vratili su se oblaci, kiše nije bilo, ali nam je stigla s nedjeljom.
Do ovih trenutaka od slabog poremećaja iz Sredozemlja palo je vrlo malo kiše, do 5 mm. Nigdje nije palo više kiše na prostoru naše županije. Temperature su i dalje iznadprosječne za ovo doba godine, a kreću se od 11 do 18°C u gorju, na Kvarneru od 15 do 20°C. Unatoč takvim temperaturama i dalje imamo najhladnije vrijeme u Hrvatskoj.

Do srijede vrijeme slično današnjem uz povremenu kišu na riječkom području i zapadnom dijelu Gorskog kotara, dok će drugdje biti promjenjive naoblake, a kiša će ili biti vrlo slaba ili potpuno izostati.
Od srijede do subote, zbog jačanja anticiklone nad istokom Europe doći će do prolaznog okretanja strujanja na sjeveroistočno.
To znači dosta bure, koja duž kvarnerske obale može biti povremeno jaka s olujnim udarima. Unatoč buri i sjeveroistočnjaku, stabilizacija neće potrajati, a sve zbog nestabilnog zraka po visini istočnije od nas. U gorju će gotovo svaki dan biti oblačno uz mogućnost za kišu ili rosulju, a izgledna je i magla. Na Kvarneru povremeno i više sunca, ali od subote se vidi nova kiša koja može ponovno biti obilnija. Svo to vrijeme temperature nešto niže nego ovih dana, ali i dalje toplije od prosjeka.

Naslovna fotografija; Rabac, foto: David Faraguna

Sličan sadržaj