PREGLED SINOPTIKE NAD EUROPOM: PRAVA ZIMA I DALJE NA ČEKANJU


Skoro ulazimo u studeni, a o karakteristici vremena po kojoj je ovaj mjesec dobio ime, tj. hladnoći ili studeni, još nema ni govora.

Trenutna sinoptička situacija gotovo je nepromijenjena u odnosu na 7 dana ranije. Jaka ciklonalna aktivnost nastavlja se i dalje na Atlantiku. Redaju se ciklona za ciklonom, koje vuku hladniji zrak sebi sa sjevera, dok svima onima pozicionranima južnije od tih ciklona stiže dotok prvenstveno toplog, a manje i nestabilnog zraka. Nešto od tih atlantskih fronti povremeno uđe u Sredozemlje i zatim utječe na vrijeme, ali sve je to još uvijek nedovoljno da bi došlo do konkretnije promjene sinoptičke situacije.
Sve se to vidi na naslovnoj slici trenutne sinoptičke situacije, modela GFS.

Osim ciklona na Atlantiku, jaka je i ciklonalna aktivnost (polarni vortex) nad polarnim krugom, koja sprečava spuštanje hladnoće u pojas umjerene klime. Otvara se zapadno zonalno strujanje po kojem hladan zrak iz Sjeverne Amerike spušta se u Atlantik, hladnoća i Atlantik stvore novu ciklonu i tako one kruže zapadnije i sjevernije od nas, ostavljajući Sredozemlju prvenstveno iznadprosječnu toplinu sa jugozapadnom visinskom strujom.

Poznat je recept za hladnoću u Europi, atlantski anticiklonalni blok koji se pruža od Azora do Grenlanda. To bi značilo slabljenje ciklona nad Arktikom, spuštanje hladnoće u umjereni pojas i uz malo sreće zvane Sredozemna ciklona došla bi i zima.

U novom tjednu (slika ispod), vidi se samo djelomično povlačenja ciklona prema sjeveru Europe, kratkotrajno jačanje anticiklone nad Britanijom, ali i njeno protezanje u smjeru jugozapad sjeveroistok, od Azora do Rusije, što bi značilo da će većem dijelu Europe uslijediti niz stabilnih dana, mogućnost dugotrajnjijih magli kontinentu uz malo sjeveroistočnog strujanja pa će u periodu od srijede do nedjelje i temperature biti malo bliže prosjeku.

Jako dugoročno, što možete vidjeti i iz sljedeće slike, vidi se mogućnost pokušaja formiranja anticiklonalnog bloka na Atlantiku uz direktan hladan prodor sa sjevera, što je situacija o kojoj smo govorili, da nam treba za dolazak zime. Imajte na umu da je datum 12. studenoga, dakle još jako daleko.

Sličan sadržaj