NOVE ŽRTVE INDIJSKIH POPLAVA / MADAGASKARU PRIJETI TROPSKI CIKLON (OLUJA)


Obilne kiše koje padaju danima na području jugoistočne Indije dovele su do brojnih problema uzrokovanih poplavama i odronima, u kojima je živote izgubilo na desetke osoba, a na evakuaciju prisilile oko 70 tisuća ljudi iz nizinskih područja.

Do subote, zabilježeno je 39 smrtnih slučajeva u državama Andhra Pradesh i Orissa, a kiša pada od ponedjeljka. Ove dvije države direktno su pogođene snažnim ciklonom Phailin prije dva tjedna, koji je također donio obilnu kišu, poplave i snažan vjetar pa im ova nova kiša zasigurno nije trebala.

Tropskih sustava u blizini Indije na sve sreću za sada nema, iako će to biti sve češći slučaj, jer se tropska aktivnost u hladnijem dijelu godine seli sa sjevera prema jugu.
Prema Madagaskaru se kreće tropski ciklon (tropska oluja) za sada samo označena brojem “1”. Stalna brzina vjetra iznosi 65 km/h , što je ekvivalent snazi tropske oluje na Pacifiku ili Atlantiku. Da dođe do daljnjeg jačanja, što nije slučaj, ovaj bi ciklon dobio ime, ali bi ostao ciklonom 1. ili više kategorije. Dakle, iako je ekvivalent uraganu ili tajfunu, ne mijenja ime, stalno je ciklon. Zato smo u ovom slučaju posebno naglasili da je ovaj sustav trenutno snage tropske oluje. Daljnje jačanje se ne vidi, a trebao bi se i raspasti do obale Madagaskara.

Sezona na Indijskom oceanu traje cijele godine počevši od 1. srpnja 2013. do 30. lipnja 2014. godine, a nekako se najviše sustava bilježi upravo kada se počne hladiti sjeverna hemisfera, tj. kada na južnu stigne ljeto.

Naslovna: BBC

Sličan sadržaj