Od zadnje ciklone do 30 cm snijega u Gorskom kotaru, obilna kiša na Kvarneru

1780840_864209500272144_1714387688_n
Posljednja ciklona, koju smo danas ispratili bila je oborinski verlo izdašna području PGŽ, a obilne oborine zabilježene su posvuda na službenim postajama. Uz obilnu kišu bilo je i pojave grmljavine, a u Gorskom kotaru je bilo i vlo jakog snijega s grmljavinom, koji je karakterističan kod vrlo naglih promjena svojstava zraka. U takvim okolnostima nije neobično da u jako kratkom vremenu padne i 10-ak cm snijega, što je sinoć bio slučaj sa Delnicama.

Delnice su osvanule jutros sa 20 cm snijega. Zanimljivo da pod stavkom “novi” motritelj DHMZ-a iz Delnica nije prijavio nikakve centimetre, iako je preočito da su Delnice dobile novi snježni pokrivač. Po svjedočenju našeg kolege Marina iz Delnica, na nekim mjestima ima i do 30 cm snježnog pokrivača, naravno neslužbeno.
Parg kod Čabra jutros je javio o 30 cm snijega ukupno i 17 novih centimetara, dok je, što se snijega tiče, slabije prošao Crni Lug s prijavljenih 9 cm snijega.

Oborine u 24h razdoblju, u PGŽ, jutros su izgledale ovako (07h):

Bakar 37.5
Delnice 47.0
Krk 41.0
Kukuljanovo 40.0
Mali Lošinj 31.0
Rab 45.6
Rijeka 31.8

Kao što je vidljivo, na svim službenim postajama pala je veća količina kiše čime je Rijeka u veljači došla na brojku od 265 mm, Mali Lošinj 136 mm, Rab 156 mm. S ovom kišom, Rijeka je od početka godine do sada dobila preko 550 mm kiše, što je preko jedne trećina godišnjeg prosjeka.

Obilne kiše bilo je i u unutrašnjosti Hrvatske, kao i ponegdje uz obalu, a o količinama smo već pisali.

Kiša na riječkom području neumitno je dovela do porasta vodostaja Rječine. Prema informacijama s terena koje imamo, popularno izletište Riječana, kod izvora, potpuno je poplavljeno, a rijeka je na tom području široka i 50 do 100 metara. Stalno se obnavlja makadamski put, kojeg brzi tok svako malo ozbiljno ugrozi.
Posla je bilo i za službe. Nekako je 30 – metarski hrast završio u rijeci koja ga je nosila svojim tokom sve do Brnelića gdje je “zaglavio” te su vatrogasci imali posla s njegovim izvlačenjem. Nije bilo lako jer je hrast, procjenjuje se, težio oko 10 tona.
U Martinovu Selu i drugim kritičnim lokacijama zečji nasipi brane od poplave. Rječina u Martinovu Selu trenutno ima vodostaj od 77 cm koji stagnira, no s rijekom se nikad ne zna.

Situacija ništa bolja nije ni s pritokama. Sušica ima vrlo brz i divlji tok, a tri potoka koji se s Grobničkih Alpi spuštaju na polje, od Grobničkog polja napravili su veliko jezero. Prometnica Jezero-Podhum-Soboli i dalje je zatvorena za sav promet.

Dok ovo pišemo vedrina koja stiže, označava nam kraj djelovanja protekle ciklone i počinje kratki predah pred dolazak nove, jer već u četvrtak navečer riječko područje može očekivati novu kišu. Neće biti obilna kao protekla, a već u petak sredinom dana trebalo bi se razvedriti.

Već od subote nova kiša i tako unedogled, a detaljne informacije o vremenu za vikend pišemo tijekom petka.

Naslovna: Obruč iz Studene s malo sunca na zalasku, foto: Željka Beba Piković

Sličan sadržaj