Odaberite meteorološki događaj 2014. godine u PGŽ

indeksiraj

Meteorološka 2014. godina obilovala je zanimljivim događanjima u PGŽ. Početkom godine Gorski kotar poharan je ledenom kišom koja je prouzročila veliku materijalnu štetu.
A godinu smo zatvorili snijegom, a potom i hladnoćom.

Slijede prijedlozi za koje možete glasovati do kraja siječnja

1. Zima bez zime
Nije bilo previše zime u zimi 2013./14. Snijeg je u Gorskom kotaru padao tek nekoliko puta, a poneka pahulja bilježena je i u riječkom zaleđu.

2. Ledena kiša uzrokovala elementarnu nepogodu u Gorskom kotaru
Prijelaz iz siječnja u veljaču pamtit će se po elementarnoj nepogodi koja je zahvatila Gorski kotar i donijela milijunsku štetu.


3. Ljeto bez ljeta

Iako su sezonske prognoze najavljivale vruće ljeto i pravu žegu, jedan jedini dan temperatura je u Rijeci došla do 35°C, a srpanj i kolovoz obilježilo je nestabilno vrijeme s jako puno kiše.


4. Iznadprosječno kišovita godina

Kada kažemo da je u Rijeci u 2014. godini palo 2067 mm kiše, a prosjek je oko 500 mm manje, sve smo rekli, zar ne?

5. Iznadprosječno topla godina
2014. jedna je od najtoplijih godina otkako se vrše mjerenja na prostoru PGŽ.

6. Snijeg i hladnoća krajem godine
Nakon niza toplih dana u prosincu, već potkraj druge dekade bilo je jasno da se krajem godine sprema jedna od jačih promjena vremena. Doslovno se radilo o polarnom prodoru. Prvo je ciklona sa sjevera došla do Sredozemlja uz produbljavanje u Genovskom zaljevu, a onda je sa sobom povukla i dosta hladnoće, donoseći snijeg Gorskom kotaru i predjelima Kvarnera iznad 150 metara.
Sve je završilo naletom iznimne hladnoće. Primjerie 31. siječnja ujutro dijelovi Rijeke probudili su se na -6°C, uz jaku buru, a na sam doček u Delnicama je izmjereno -18°C.