Prodor polarnog zraka donosi snijeg u Tursku


Početak 2015. godine započinje tamo gdje je završila 2014. godina, a to je novom olujom koja će zahvatiti sjeveroistok Turske, kao i jug Rusije i Gruzije.

Ova oluja će znatno ojačati nad Turskom. U isto vrijeme započeti će spuštanje hladnog zraka sa sjevera Europe. To bi moglo uzrokovati i obilnije oborine u dijelu Turske. Obilan snijeg očekuje se u višim planinskim područjima i uz obalu Crnog mora, pri čemu bi moglo napadati i do 30 cm.

Snijeg se očekuje i u glavnom gradu Turske, Ankari, gdje će biti i vrlo vjetrovit. Očekuju se udari sjevernog vjetra i do 50 km/h.

Dok će se sjever Turske boriti sa snijegom, na jugoistoku Turske past će obilnija količina kiše. Obilna kiša očekuje se i u Libanonu i Izraelu.

Problemi zbog poplava mogući su od Tel Aviva, prema sjeveru kroz Beirut, Tripoli i Latakiu. Količina kiše do srijede će se kretati od 30 do 75mm.
Potkraj utorka uglavnom iznad 600 mnv uz pritjecanje hladnog zraka moguća je susnježica i snijeg.

Snažni vjetrovi mogli bi uzrokovati smanjenu vidljivost na području Egipta, Jordana i Saudijske Arabije. Konstantna brzina vjetra od 50 do 65 km/, uz udare i do 80 km/h, mogli bi dovesti do stvaranja prašinske oluje, koja može dovesti do smanjenja vidljivosti od 300 do 500 metara.

Foto: AccuWeather.com

Sličan sadržaj