Odzvonilo ljetu: Stiže izražena promjena vremena, uz mogućnost obilnih oborina i jačih grmljavinskih nepogoda!

fronta

Još dok je trajao posljednji tjedan kolovoza na prognostičkim kartama za prvi tjedan rujna počela se prikazivati promjena vremena s kojom bi ljeto palo u drugi plan ili čak i potpuno nestalo. Kako su dani odmicali, tako je sinoptička situacija za prvi tjedan rujna postala sve jasnija – ljeto će biti prekinuto intenzivnom promjenom vremena.

Da bi se ostvarilo navedeno bilo je potrebno zaustaviti ciklonalnu aktivnost na Atlantiku, s kojom je iz Afrike bila povlačena toplina, a tek poneka fronta znala bi doći i do Sredozemlja. Nakon toga, uz malo “sreće” i dobru frontu sa sjevera Europe i eto “veselja” Sredozemlju. Upravo će se sličan scenarij odigrati narednih dana, s kojim će u naše krajeve stići i dašak jeseni.

Tako je već tijekom srijede zbog netabilnijeg zraka bilo povremenih pljuskova u PGŽ, a oblaci su se zadržali i tijekom četvrtka, iako pljuskova, osim na jugu Slovenije niti nema.
Dva dan s nešto više oblaka bila su dovoljna da se temperatura spusti u odnosu na prijašnje sunčane dane, ali zraka nema te je uz veliku količinu vlage u zraku prisutna i teško podnošljiva sparina.

Situacija je to posve normalna za vrijeme prije fronti, gdje s prednje strane stiže topao zrak, da bi prolaskom fronti osjetno zahladnjelo. Sjever Europe svoje je zahladnjenje već dočekao, a u dane vikenda na red će doći i naši krajevi.

Promjena vemena će djelovati od prvih sati petka pa sve do nedjelje poslijepodne.
Naglasili smo već, njeno djelovanje bit će praćeno obilnijom kišom, uz mogućnost jačih grmljavinskih nestabilnosti, a moguća je čak i pojava tuče. Kad se sudare dvije zračne mase, ona hladna sa sjevera i topla koja se zadržava nad nekim područjem, grmljavinska nevremena gotovo su normalna pojava.

PETAK
U jugozapadnoj struji ispred fronte, u naše krajeve pritječe vlažan i nestabilan, ali još uvijek topao zrak. Do kraja dana trebalo bi ostati bez promjene, ali već s prvim satima petka kiša je moguća na širem riječkom području i u Gorskom kotaru. Do sredine dana, povremene i slabe oborine bit će moguće na području cijele PGŽ, a nešto izraženijih pljuskova može biti uz granicu sa Slovenijom.
Na sjevernim otocima već prijepodne, a na riječkom području poslijepodne i navečer te u noći na subotu mogući su lokalno izraženiji pljuskovi s grmljavinom. Do kraja petka u većini područja past će bar malo kiše, a mjestimice može pasti i preko 30 mm oborine (riječko područje, sjeverni otoci, Gorski kotar).
Tijekom petka ojačat će vjetar južnih smjerova, u Kvarneriću će puhati umjereno do jako jugo, na riječkom i lošinjskom području umjeren do jak jugozapadnjak, a umjerenog jugozapadnog vjetra može biti i u Gorskom kotaru.
Temperature neće još pasti osjetnije tijekom petka, na Kvarneru će biti do 25°C, a u Gorskom kotaru do 20°C.

SUBOTA
Subota će biti izrazito oborinski dan, jer će ciklona iz Sredozemlja s pripadajućom frontom biti sve bliža. Gotovo posvuda moguće su izraženije oborine, uz neverine na Kvarneru i mogućnost jačih grmljavinskih nepogoda u Gorskom kotaru. Lokalno tijekom subote može pasti i do 50 mm kiše.
U subotu kasno navečer na Kvarneru će zapuhati umjerena do jaka bura, a u Gorskom kotaru sjeveroistočnjak, uz pad temperature zraka.
Temperature tijekom subote vrlo slične petku bar do večernjih sati, kada će na Kvarneru pasti na 20°C, a u Gorskom kotaru na 15°C ili niže.

NEDJELJA
Posljednji dan djelovanja snažne promjene. U svom prvom dijelu na Kvarneru će biti oblačna uz mogućnost kiše i pljuskova s grmljavinom, naročito tijekom prolaska fronte. Ponovno može biti obilnijih oborina. Slično vrijedi i za Gorski kotar, samo što će u Gorskom kotaru mogućnost oborina zadržat se i veći dio dana, dok će na Kvarneru poslijepodnevni sati donijeti i sunčana razdoblja.
Bura će biti umjerena do jaka s olujnim udarima, u gorju isto takav sjeveroistočnjak. Temperature osjetno niže nego prije promjene. Najviša dnevna temperatura ispod 20°C u nedjelju na Kvarneru, a u Gorskom kotaru i ispod 15°C.

S odmicanjem fronte na jugoistok, vrijeme će se stabilizirati, a njeno mjesto zauzet će anticiklona s kojom će se otvoriti put svježijem zraku sa sjeveroistoka Europe, odnosno temperature će biti primjerenije klimatološkoj jeseni.

Za kraj još jedna napomena. Pred nama je izrazita promjena vremena koja na području PGŽ može rezultirati i sa 100 mm kiše ponegdje, a izledni su i jaki pljuskovi praćeni grmljavinom te mogućnost pojave tuče (neverini na Kvarneru). Sve će to pratiti jak vjetar posebno tijekom prolaska fronte preko našeg područja. Znatnije će osvježiti pa na samom kraju tjedna i početkom novog jutarnja i noćna temperatura u Gorskom kotaru može pasti i na samo 5°C, dok će nešto toplije biti na Kvarneru.

Ljeta kakvog smo imali dugoročno nema na prognostičkim kartama, a o svim promjenama bit ćete na vrijeme obaviješteni.

Naslovna: Sinoptička situacija za petak u 12h, model ECMWF; Izvor: DHMZ

Satelitska snimka

Prikaz oborina za subotu ujutro, model ALADIN

Kompozitna radarska reflektivnost za subotu ujutro, model ARW-WRF (što je veći dbz broj, veći su izgledi za grmljavinsko nevrijeme)

Sličan sadržaj