Jesen u Aziji obilježit će tajfuni, suša i toplina, uz nešto kiše

650x366_08271302_asiafall2015highlights

Američka privatna meteorološka kuća, Accuweather, nakon što je izdala sezonsku prognozu za jesen u Europi, okrenula se predviđanju vremena na preostalim kontinentima. I bez njihove prognoze, ako se imalo prati globalni fenomen El Nino, jasno je što to znači Aziji.

Prvenstveno intenzivnu sezonu tajfuna na zapadnom Pacifiku. Direktno će biti ugrožena milijarda ljudi (od Japana do Filipina), ali i rekord u broju tropskih sustava unutar jedne sezone, koji datira iz 1959. godine.
U prvom dijelu jeseni na udaru će biti područja dalja od ekvatora, ali kako godišnje doba bude odmicalo, tako će i tropski sustavi “seliti” u toplije krajeve.

Jača sezona na zapadnom Pacifiku, znači i slabiju monsunsku sezonu na jugu Azije, u prijevodu očekuje se suša na predjelima od Indije preko Indonezije pa sve do Papue Nove Gvineje.

Uz sve to, zadržat će se iznadprosječno toplo vrijeme. Ispod prosjeka može biti samo ruski Daleki istok, a iznadprosječnu oborinsku aktivnost može iskusiti Bliski istok, zbog utjecaja Sredozemnih ciklona koje se najavljuju za jesen u Europi.

Sličan sadržaj