Ogromne količine vode skrivaju se u plaštu Zemlje

earth_water_fdp

Bezvrijedni smeđi dijamant, koji je pronađen u Brazilu, pružio je neprocjenjive dokaze znanstvenicima o sastavu dubljih slojeva našeg planeta i potvrdio pretpostavke da se u dubini Zemljina plašta kriju velike količine vode.

Otkriveni dijamant sadrži mineral ringvudit, oblik minerala peridota sa značajnim udjelom vode, izvijestio je međunarodni tim znanstvenika u radu objavljenom u časopisu Nature.

Otkriće minerala bogatog vodom pokazuje da su ogromne količine vode zarobljene između gornjeg i donjeg sloja plašta Zemlje na dubini od 410 do 660 kilometara, kažu znanstvenici. Za novootkriveni oblik peridota vjeruje se da postoji u ogromnim količinama pod visokim tlakom duboko u Zemlji.

Znanstvenici su utvrdili da 1,5 posto težine minerala ringvudita čini voda.

“Ovaj uzorak pruža vrlo snažnu potvrdu da postoje vlažna područja duboko u Zemlji”, kaže voditelj istraživanja Graham Pearson sa sveučilišta Alberta.

“Ta zona u Zemlji, prijelazna zona, može sadržavati više vode od svih svjetskih oceana zajedno”, kazao je Pearson. On objašnjava da ta voda nema oblik podzemnih tekućih oceana nego je “zarobljena” u mineralima.

Dijamant koji je stvoren duboko u unutrašnjosti Zemlje otkrien je 2008. u Brazilu na području Mato Grosso gdje su ga rudari otkrili u šljunku plitke rijeke. Na površinu planeta izbačen je s vulkanskim kamenjem kimberitom.

Taj je mineral dosad otkriven jedino u meteorima a ovo je prvi zemaljski primjerak ikad pronađen jer je previše zahtjevno obavljati znanstvena istraživanja na ogromnim dubinama, kažu znanstvenici.

Među znanstvenicima traje rasprava postoji li mnogo vode u prijelaznoj zoni unutar plašta Zemlje. Ističu da će potvrda postojanja vode imati odraza na istraživanje vulkana i tektonskih ploča.

“Jedan od razloga što je Zemlja tako dinamični planet je upravo prisutnost vode u unutrašnjosti”, kaže Pearson.

Tekst: HINA
Foto: Idea go/FreeDigitalPhotos

Sličan sadržaj