OLUJNA BURA, OBILNA KIŠA | Vrijeme netipično za sredinu svibnja

Rimeteo

Izrazita promjena vremena koja je stupila na snagu i koja radi probleme u mnogim krajevima Hrvatske, tjekom ponedjeljka još je dobila na snazi.

Na Kvarneru puše olujna bura s orkanskim udarima. Vjetrovito je i u Rijeci gdje ima polomljenih suhih grana, ali veći problem predstavljaju kontejneri za smeće koje je bura pomaknula s njihovih pozicija pa na pojedinim lokacijama ometaju i ugrožavaju promet.

Najjači udar vjetra zabilježen je na Krčkom mostu i iznosio je 162 km/h, zbog čega je most bio zatvoren za sva vozila u ponedjeljak ujutro. 119 km/h izmjereno je u Hreljinu i Povilama.
U Rijeci je bura imala udare do 76 km/h do 14 sati, dok je u Rabu izmjeren nešto jači udar od 87 km/h.

Zbog vjetra postoje brojna ograničenja i zabrane u cestovnom i pomorskom prometu.

Olujni vjetar posljedica je razlika u tlaku između anticiklone nad britanskim otočjem i ciklone na jugu Italije, što se izvrsno vidi na prikazu ispod.

U takvim okolnostima, očekivati neku zamjetniju kišu na riječkom području nije realno, a potvrđuje to i službeni podatak o količini kiše od 8 sati, koji kaže da je do tada u zadnja 24 sata u Rijeci palo tek 5 mm kiše.
Najviše kiše palo je u Gorskom kotaru, što je i očekivano iz ovakvih situacija, 107 mm u Begovom Razdolju, te Delnicama 91 mm kiše.

O cijelom događaju DHMZ je izdao i posebno priopćenje

https://meteo.hr/objave_najave_natjecaji.php?section=onn&param=objave&el=priopcenja&daj=pr13052019&fbclid=IwAR0rBhrDCULVCuaXCFOtDXxlnIOCFPB8XMQdVCql_vxT5eBlyNllAixa3qw

Sličan sadržaj