Porast vodostaja diljem Hrvatske

Gerovčica, Branko Lautar

U protekla 24 sata pale su znatne količine kiše na području cijele Republike Hrvatske (Begovo Razdolje 107 mm, Ogulin i Zavižan 93 mm, Delnice 91 mm, Slunj 67 mm, Crni Lug 61 mm, Parg 54 mm, Gospić 41 mm, Mali Lošinj 37 mm, Krapina 30 mm, Daruvar 33 mm…). Velike količine oborina pale su i u susjednoj Bosni i Hercegovini (Bihać 84 mm, Sanski Most 39 mm, Banja Luka 48 mm).


Jučer je došlo do naglog porasta lokalnih manjih bujičnih potoka i rječica dok se osjetniji porast vodostaja većih rijeka očekuje tijekom dana.

S obzirom na zasićenost tla vodom, očekuje se značajniji porast vodostaja na svim vodotocima, a osobito rijeka Une, Korane, Dobre, Mrežnice, Kupe, Gline, Ilove, Pakre, Česme, Toplice, Sivornice i Sunje te njihovih manjih pritoka.

Prema trenutačno raspoloživim hidrometeorološkim prognozama u iduća tri dana posvuda u kontinentalnoj Hrvatskoj očekuju se znatne količine oborina od 50 do 100 mm, mjestimice moguće i više. Manje količine oborina očekuju se tek na području jadranskih slivova (20-30 mm).


Za sliv Kupe i Save u Republici Sloveniji u iduća tri dana očekuje se više od 30-40 mm kiše dok se u susjednoj Bosni i Hercegovini očekuju količine kiše od 70 do 100 mm, najviše tijekom dana.

Očekuje se kako će najavljene nove oborine utjecati na produljenje dugotrajnosti visokih vodostaja koji bi mogli potrajati idućih 4 do 5 dana.

Stručne službe Hrvatskih voda kontinuirano prate hidrometeorološke prognoze i po potrebi će pravovremeno reagirati te operativno sprovoditi mjere obrane od poplava. (DHMZ)

Đorđe Dokmanović, Brod Moravice

Sličan sadržaj