Olujno jugo oštetilo gotovo sve plaže | Štete i u Gorskom kotaru

Olujno jugo, David Faraguna

Grad Rijeka objavio je iznos šteta koje je uzrokovalo olujno jugo koje je prošlog tjedna poharalo Rijeku. Procijenjena šteta za plaže je pola milijuna kuna, a za imovinu 150.000 kuna. Do sada je za čišćenje naplavina i zelenila utrošeno 41.000 kuna.

Konkretno, jugo je oštetilo plaže Preluk, S zavoj, Akademija, Kostanj, Lungo mare, Skalette zapad, Bivio, Razbojna, Ploče, Vila Nora, Igralište, Brgudi, Križić, Vila Olga, Park hotel, Glavanovo, Srebrena, Ružićevo te plažu Grčevo.

Kako saznajemo, zbog velikih valova odvaljene su obale plaže, došlo je do podlokavanja betonskih ulaza u more i erozija, premještaja šljunka i sitnijeg kamena, a nastale su štete i na plažnoj opremi.

Gruba procjena sanacije trenutno vidljivih oštećenja iznosi oko 500.000 kuna, a do sada je za uklanjanje naplavina na plažama utrošeno 6.000 kuna.

Uslijed prošlotjednog olujnog juga oštećena je i imovina Grada Rijeke. Riječ je o igralištu na stadionu na Kantridi (oštećene klupe za rezervne igrače, ograda sa stupovima), igralištu za odbojku na pijesku Kantrida (oštećena ograda, more nanijelo kamenja na igralište, ispran sav pijesak), Kuglana SRC »3. maj«, Veslački klub Jadran (prostorije su poplavile, nagnut je dio krova, oštećeni su zidovi i vrata hangara), te poslovni prostor na adresi Delta 5. Ukupni iznos ovih šteta je 150.000 kuna.

Treba spomenuti da se ostaci nevremena vide i na nekim drugim sportskim objektima, primjerice Bazenima Kantrida gdje ne radi vanjska rasvjeta.

Olujno jugo čupalo je i stabla na javnim površinama i to najviše na Kantridi. Jak vjetar polomio je čak 14 stabala, a za uklanjanje zelenila utrošeno je do sada 35.000 kuna, javlja Novi list.

29. i 30. listopada 2018. g. jaki udari olujnog juga itekako su se osjetili u višim predjelima Nacionalnog parka Risnjak. Osim izvaljenih i polomljenih stabala oštećen je i krov planinarskog doma na Risnjaku. Nakon procijenjene štete i stabiliziranja vremenskih neprilika, Javna ustanova NP Risnjak pristupit će hitnoj sanaciji krovišta. Zbog dotrajalosti materijala JU planira provesti i kompletnu sanaciju planinarskog doma kako bi mogao odoljeti sve češćim vremenskim ekstremima.

Sličan sadržaj