Oporavlja li se ozonski omotač?

Ilustracija

Ozonski omotač, tanak štit koji neprestano dozira i filtrira sunčevo zračenje eliminirajući negativne dijelove spektra omogućujući život na Zemlji, oporavlja se stopom od jedan do tri posto po desetljeću, stoji u UN-ovu izvješću objavljenom u ponedjeljak.

Taj tanki štit koji omogućuje život na Zemlji pretvarajući smrtonosne sunčeve zrake u saveznike živoga svijeta, posljednja je linija obrane života na našem planetu jer nas dijeli od opasnih kozmičkih zračenja kobnih po zdravlje čovjeka.

U zadnjem izvješću Montrealskog protokola potpisanog 1987., dokumenta koji štiti ozonski omotač od štetnih supstancija stoji da se njihova količina lagano smanjila te je zamijećena obnova stratosferskog ozona.

“Antarktička ozonska rupa postupno se obnavlja iz godine u godinu. Rezultat je to Montrealskog protokola”, stoji u izvješću te se ističe da se postupno zatvaranje ozonske rupe nad Antarktikom očekuje do 2060. kada bi ozonski štit ondje trebao izgledati kao 1980.

“Podaci kojima raspolažemo upućuju na to da se ozonski štit u dijelovima stratosfere od 2000. godine ‘popravio’ po stopi od jedan do tri posto po desetljeću”, stoji u priopćenju UN-ove Organizacije za meteorologiju i očuvanje okoliša.  (HINA/Istramet)

Sličan sadržaj