Oslabljena fronta donosi buru i osvježenje, nakon koje slijedi stabilizacija vremena

Sinoptička situacija za nedjelju, izvor: DHMZ

Kao što smo spomenuli početkom tjedna za vikend nam stiže kratkotrajno osvježenje. Iako neće biti toliko izraženo sredinom dana, po jutru će se posebno razlikovati od prijašnjih dana pa će i oni kojima je bilo vruće zadnjih noći (uglavnom centar Rijeke) nakratko odahnuti.

Takvu promjenu uzrokovat će približavanje anticiklonalnog centra koji se trenutno nalazi kod Azora, a svoj će greben pomaknuti prema središnjoj Europi pri čemu će se formirati novi centar na tom području. Hladan zrak nam se u ovom slučaju spušta sa sjevera Europe, a glavni „krivac” za to je ciklona koja se nalazi između Islanda i Norveške te svojim utjecajem zahvaća područje hladnog zraka blizu Sjevernog pola od kuda ga i povlači prema Europi, a zatim ga (nova) anticiklona povlači dublje u središnju Europu.

Tako će se do nas tijekom nedjelje spustiti svježiji zrak (hladan zrak koji se ugrijao putem), a zbog nailaska na istočnu stranu Alpa, neće biti mogućnosti za razvoj ciklone s južne strane pa ćemo kao efekt osjetiti samo brzinsku oslabljenu frontu sa sjeveroistoka. Zapuhat će bura pa i tamo gdje ne padne kiša bit će pregledna i čista atmosfera zbog čega će ponedjeljak proći u znaku stabilnog vremena.

Bazen svježeg zraka bi se od utorka odmicao dalje od područja Balkana kako se i centar anticiklone bude pomicao dalje na istok prema Poljskoj pa bi sljedeći tjedan mogao završiti u znaku novog zatopljenja, moguće i najizraženijeg ovog ljeta, stoga uživajte u ovih nekoliko temperaturno ugodnih dana jer bi ljeto moglo pokazati onu vruću stranu (detaljnije u tjednoj najavi).

Prognoza vremena

Danas uglavnom uz umjerenu naoblaku veći dio dana, a popodne su u Gorskom kotaru izgledni lokalni pljuskovi Na čitavom području će puhati slab jugozapadnjak i zapadnjak. Maksimalna temperatura na Kvarneru 25 – 30°C, a u Gorskom kotaru 20 – 25°C.

U nedjelju do sredine dana prema Lici može biti lokalnih pljuskova, a popodne i lokalno u zaleđu Kvarnera i Gorskom kotaru. Prevladavat će umjerena naoblaka, a navečer slijedi razvedravanje. Do prije podne će zbog nailaska fronte na Kvarneru zapuhati jaka bura, na poznatim lokalitetima i s olujnim udarima dok će se sredinom dana nakratko smiriti. Navečer slijedi ponovno jačanje i širenje na ostatak Kvarnera pa će na istočnoj strani biti jake do olujne bure dok će u Gorskom kotaru cijeli dan puhati slab do umjeren sjeveroistočnjak. Minimalna temperatura ujutro na Kvarneru 18 – 23°C, u zaleđu Rijeke do 15°C, a u Gorskom kotaru 12 – 17°C. Tijekom dana na Kvarneru 25 – 30°C, u Gorskom kotaru 20 – 25°C.

U ponedjeljak na čitavom području pretežno vedro vrijeme. Bura će još do podne puhati jako do olujno, a zatim slijedi slabljenje. U Gorskom kotaru slab sjeveroistočnjak. Minimalna temperatura ujutro na Kvarneru 16 – 21°C, u zaleđu do 12°C, a u Gorskom kotaru 7 – 12°C. Maksimalna tijekom dana na Kvarneru 23 – 28°C, a u Gorskom kotaru 18 – 23°C.

Sličan sadržaj