Oslabljena fronta za vikend / Krajem ove dekade mogućnost jače promjene uz zahlađenje

[GARD]
Rtavn1921
Na vrijeme djeluje prostrana anticiklona koja na području cijele Hrvatske podržava suho i stabilno vrijeme, uz iznadprosječne temperature zraka. Jutra su prohladna ili hladna, ali zato tijekom dana temperatura poraste i bude sasvim ugodno, izuzev možda najvišeg gorja. Jedino dojam pokvari malo bure, ali i ona bi se trebala smiriti.

Ono što nam prvo dolazi na red, što se vremenskih zanimljivosti tiče, oslabljeni je hladni prodor sa subote na nedjelju koji će donijeti slabe oborine, a postoji mogućnost da oborine i izostanu.
Kako to obično biva, u takvim situacijama temperatura malo padne i prolazno zapuše bura, tako da će već nedjelja donijeti razvedravanje, ali i nešto niže temperature zraka od subote. Glavnina prodora proći će istočnije od Hrvatske.

Potom bi do srijede trebalo biti stabilno vrijeme i sve toplije. Iako je više od 7 dana do događaja, pažnju nam plijeni mogućnost nešto jačeg hladnog prodora sredinom idućeg tjedna, kada bi se sa sjevera Europe spustila hladna fronta uz mogućnost formiranja ciklone u Jadranu.
Po današnjim prognostičkim materijalima snijeg u gorju ne bi trebao doći u pitanje, a lokalno bi bilo i obilnije kiše, jer bi promjena potrajala i koji dan uz pad temperature zraka.

Iako je ožujak, početak proljeća, nemojte se zavarati. Uopće nije neuobičajeno da u ožujku bude prodora koji nas u samo nekoliko sati vrate u zimu, a znalo se to događati i prošlih godina.

Također, treba imati na umu da je i ova situacija podložna promjenama pa za neko ozbiljnije i detaljnije prognoziranje, valja pričekati. Ovdje smo samo iznijeli trend koji modeli daju za to razdoblje.

Pratimo promjenu po promjenu, a još detaljnije o promjeni za vikend čitajte uskoro.

Naslovna: Model GFS prikazuje spuštanje hladne fronte sa sjevera Europe, uz mogućnost nastanka plitke ciklone u Jadranu. wetterzentrale.de

Sličan sadržaj