Osvježilo, obilnija kiša pala na Lošinju, potop na Dugom otoku / Izgledi vremena u novom tjednu

Lošinj, foto: Sandro Puncet
Lošinj, foto: Sandro Puncet

Fronta koja je stigla sa sjevera Europe donijela je osjetno svježije vrijeme uz povremenu kišu, a lokalno je bilo i pljuskova s grmljavinom.

Pretežno i potpuno oblačno vrijeme je na području Primorsko-goranske županije uz mjestimičnu kišu a na otocima je kiša i nešto izraženija. Vjetar je uglavnom slab i umjeren, promjenjiva smjera.
Parg mjeri 5°C, slijede Crni Lug i Delnice sa 7°C, Kukuljanovo 11°C, Cernik i Jurdani 12°C, Baška i Čavle13°C, Krk, Malinska, Mali Lošinj, Opatija i Rijeka 14°C te Bakar, Cres, Crikvenica, Rab i Volosko 15°C.

Ličko-senjska županija je također prekrivena oblacima iz koje mjestimice ima i kiše. Vjetar je uglavnom slab, a podno Velebita je i jak.
Novalja mjeri 14°C, slijedi Senj s 13°C, Brinje, Gospić i Otočac 9°C, Plitvička jezera 7°C te Zavižan 2°C.

Pretežno i potpuno oblačno vrijeme je i na području Istarske županije uz mjestimičnu kišu. Vjetar je slab i umjeren, promjenjiva smjera. Prema otvorenom moru ima i vedrine.
Labin, Pazin i Poreč mjere 13°C, slijede Buzet, Pula, Rabac, Rovinj, Umag i Vodnjan s 14°C te Brijuni 15°C.

Prema podacima DHMZ-a od 8 sati, najviše kiše palo je u Lošinju, gdje je bilo i izraženijih grmljavinskih pljuskova tijekom noći. Mali Lošinj je službeno izmjerio 36 mm kiše, Rab 17 mm. Manje kiše bilo je prema sjeveru Kvarnera pa je u Rijeci palo manje od 10 mm.
U Gorskom kotaru, 12 mm palo je u Delnicama, 15 mm u Pargu, a 19 mm u Crnom Lugu.

Apsolutni rekorder je Božava na Dugom otoku koja je potopljena sa 106 mm kiše do 8 sati ujutro.

Dolina s nestabilnim zrakom polako se popunjava, a idućih sati jačat će anticiklona, ali se vrijeme ni tijekom nedjelje neće potpuno stabilizirati. Pljuskovi su mogući na riječkom području i otocima te mjestimice u Gorskom kotaru.

Od ponedjeljka do srijede ponovno sunčanije i toplije, a u srijedu prognostički modeli vide novu promjenu s kišom koja bi potrajala dan ili dva, a zatim bi se vrijeme stabiliziralo uz temperature i preko 20°C, posebno za sljedeći vikend.

Sličan sadržaj