Nakon (pro) ljetnih temperatura stiže osvježenje

DHMZ
DHMZ

Vrijeme je ovih dana pravo proljetno, na kopnu čak i s ljetnim prizvukom. Dojam je na dijelu Jadrana kvarila sumaglica ili čak i magla.

Temperature su na Jadranu još uvijek pod “kontrolom” mora čija temperatura još nigdje nije viša od 16°C (Crikvenica) pa zbog toga i nije dolazilo do većih zagrijavanja zraka.
Rijeka tijekom tjedna uz dosta oblaka nije prelazila više od 22°C. Vrlo slično bilo je i u Rabu, dok se u Malom Lošinju još više osjetio učinak otvorenog hladnog mora i magle. Mjereno je do 20°C.
U Gorskom kotaru također je bilo toplo, a to potvrđuje i podatak o 22°C u Pargu kod Čabra.

Kontinent je imao i ljetne vrijednosti temperature zraka. 27.5°C izmjereno je u Karlovcu, a Metković je bio i koju decimalu topliji.

Ništa ne sluti (osim pogleda na satelitsku snimku) da se sprema promjena vremena. Zapravo, iskusniji će to primjetiti i po pojavi visoke naoblake, ali onako naizgled ništa ne kvari proljetnu pa čak i ljetnu idilu.

Na Kvarneru je trenutno pretežno vedro vrijeme uz mjestimice umjerenu naoblaku. Vjetar je uglavnom slab.
Crikvenica mjeri 23°C, slijede Čavle i Rijeka s 22°C, Cernik, Cres, Kukuljanovo, Opatija i Volosko 21°C, Bakar, Hreljin, Krk i Senj 20°C, Malinska i Rab 19°C te Baška i Mali Lošinj 18°C.
Pretežno vedro uz umjerenu naoblaku je i na području Gorskog kotara i Like.
Otočac je trenutno najtopliji s 23°C, slijedi Gospić s 22°C, Plitivčka jezera 21°C, Crni Lug i Delnice 20°C, Parg 19°C te Mirkovica i Zavižan 14°C.
Istarski poluotok također ima pretežno vedro vrijeme uz mjestimice umjerenu naoblaku a vjetar je slab i umjeren, promjenjiva smjera.
Buzet mjeri 23°C, slijedi Pazin s 21°C, Labin i Vodnjan 20°C, Brijuni, Poreč, Pula i Rabac 18°C te Rovinj i Umag 17°C.

Sutra – potpuna suprotnost. S juga Afrike dolazi ciklona koja se kreće prema jugu Jadrana, a više od te ciklone pažnju valja usmjeriti na nadolazeću dolinu s hladnom frontom sa sjeverozapada Europe, u sklopu ciklone nad Skandinavijom.

Zbog te će sinoptičke situacije petak biti pretežno oblačan dan s povremenom kišom ili čak i pljuskovima s grmljavinom, posebno na kontinentu. Puhat će slab do umjeren vjetar sjevernih smjerova, na Jadranu sjever će imati buru, srednji Jadran istočnjak, a sam jug Hrvatske i jako jugo, zbog blizine ciklone.
Temperature će biti prava suprotnost četvrtku, bit će svježije (hladnije) i za 10-ak stupnjeva mjestimice.

Oblačna i prohladna bit će i subota s povremenom kišom, a u nedjelju će dio zemlje kiša napustiti, a ostati kao mogućnost na krajnjem jugu i istoku Hrvatske.

PGŽ će od ove promjene dobiti povremenu kišu, temperatura će više pasti na području Gorskog kotara nego na Kvarneru, ali će se svježina svakako osjetiti.
Kiša će tijekom petka najprije početi u Gorskom kotaru i priobalju, a zatim se proširiti i na otoke. Ne očekuju se obilnije oborine. Bura će biti umjerena pa će doprinositi osjetu svježijeg vremena.
Slično i u subotu, oblaci i povremena kiša, a u nedjelju će se vrijeme stabilzirati, iako će postojati mogućnost lokalnih pljuskova.


Registrirajte se i saznajte još više detalja putem naše REDOVNE I DETALJNE PROGNOZE , koja se po potrebi obnavlja i više puta dnevno za razliku od jednom napisanih tekstova koje ne ažuriramo s promjenama sinoptičke situacije.

Vezana vijest

Sličan sadržaj