Analiza: Negativni AO i NAO indeks ne daju zimi van dijelova Europe

Temperatura na oko 1500 metara visine u Europi. wetterzentrale.de
Temperatura na oko 1500 metara visine u Europi. wetterzentrale.de

U prošloj analizi spomenuli smo kako zatopljenje u stratosferi koje se dogodilo tijekom ožujka, igra značajnu ulogu u trajanju zime odnosno prodorima hladnoće u Europi, a potvrđuje se i ovih dana, gdje je zapad Europe pa čak i jugozapad osjetno hladniji od prosjeka, a izvijestili smo, u planinama Maroka pao je i snijeg.

Situacija zapravo i nije tipična za ovo doba godine, jer je prisutan gotovo zimski raspored sustava, s iznimkom ciklonalne aktivnosti na dijelu Atlantika bližem Europi.
Nije to izražena ciklonalna aktivnost, jer tek malo jugozapadnije dominira anticiklona.

Sve se može konkretnije opisati u nekoliko točaka:
1. Indeks arktičke oscilacije trenutno je neutralan, ali se očekuje njegova negativna vrijednost.
2. Negativan AO indeks znači i pozitivan geopotencijal (anticiklonu) nad Arktikom, te negativan geopotencijal u umjerenim širinama, odnosno ciklonu.
3. Očekuje se negativan trend AO i NAO indeksa, što će omogućiti prodore dijelu Sjeverne Amerike, ali i Europe te Azije. Tim zahladnjenjima neće biti pogođeni veći dijelovi spomenutih kontinenata, ali će se događati da povremeni prodori stignu i osjetno južnije.
4. Povratak negativnog AO indeksa povezan je sa zatopljenjem u stratosferi o kojem smo pisali još početkom veljače te o mogućnosti da isto produži zimu dijelovima Europe do kraja travnja.
5. Negativni AO indeks prvo se pojavljuje u stratosferi, a zatim se propagira u troposferu. Time se pomiče ekvatorijalna mlazna struja i povećavaju šanse za hladne prodore s Arktika po istočnoj (prednjoj) strani anticiklone.
6. Negativni troposferski AO indeks, dolazi otprilike 4 tjedna nakon zatopljenja u stratosferi, odnosno slabljenja polarne ciklone (vrtloga, vorteksa), a prema najnovijim pokazateljima potrajat će najmanje do kraja travnja.

Slijedi analiza spomenutog dostupna za registrirane korisnike.

U protekla dva mjeseca dogodio se primjer iz udžbenika kako se zatopljenje u stratosferi propagira u niže slojeve, a u ožujku dogodilo se rekordno slabljenje stratosfernog polarnog vorteksa. Ovo propagiranjee zatopljenja u niže slojeve manifestira se i slabljenjem polarne ciklone nad polom, obično njeno dislociranje i premještanje južnije, dok njeno mjesto zauzima anticiklona, koja onda po svojoj prednjoj strani hladnou povlači južnije.

Trenutno neutralna vrijednost AO indeksa, manifestira se kroz ne posve čistu situaciju nad Arktikom, gdje je u tijeku slabljenje polarne ciklone, zbog koje hladnoća nije mogla južnije. Zbog toga je područjje hladnoće uglavnom koncentrirano na krajnje sjeverne predjele kontinenata.

AO indeks u strogu negativu prijeći će krajem ovog ili početkom idućeg tjedna. Ali, s obzirom da je proljeće sve više izraženije, mogu postojati anomalije čak i za vrijeme prisutnosti negativnog AO indeksa.
Anticiklona će biti pozicionirana nad Grenlandom i Arktikom, a južnije će biti prisutne ciklone pa negativni AO i NAO indeksi neće značiti i suhu zapadnu Europu, i to je ta anomalija koja se događa. Uobičajena je situacija zimi da ova dva negativna indeksa donose sigurnu zimu posvuda, a anticiklona dominira Atlantikom.

U našem slučaju zime će itekako biti, ali ne posvuda. Najveća odstupanja temperatura imat će zapadna Europa i sjeverna Azija, a mogućnosti za manja odstupanja postojat će još u dijelu Kanade i SAD-a, sjevernoj Europi, Sibiru i Dalekom istoku.

Područje Sredozemlja i naši krajevi bit će na razgraničenju toplog zraka iz Afrike i hladnijeg kontinentalnog zraka iz Europe što ostavlja mogućnost jačih grmljavinskih nevremena, što smo također najavili još tijekom veljače kao opciju, uz najavu zatopljenja u stratosferi.

Tek početkom svibnja sinoptička situacija bi se trebala početi vraćati u normalu, a to znači odlazak polarne ciklone ponovno nad Arktik, što bi značilo definitivan kraj polarnim prodorima za ovaj dio godine.
Iako, čak i da se zadrži negativna vrijednost AO indeksa tijekom ljeta, to ne znači apsolutno ništa i može se manifestirati u potpuno drugom smjeru od onog zimi.

Očekivano kretanje AO indeksa

Sličan sadržaj