Otapa se (nepovratno) ledenjak Pine Island na Antarktici


Ledenjak Pine Island na Antarktici, jedan od najvećih pojedinačnih uzroka porasta razine mora u svijetu, nezaustavljivo se otapa i mogao bi sam pridonijeti porastu razine mora od jednog centimetra tijekom idućih 20 godina, objavili su znanstvenici.

“Ledenjak je započeo fazu samoodrživog povlačenja i nepovratno će se nastaviti smanjivati”, kazao je glaciolog Gael Durand s francuskog sveučilišta Grenoble.

Durand i njegov međunarodni tim koristili su tri različita modela predviđanja budućnosti ledenjaka na temelju istraživanja podvodne linije dodira ledenog grebena i kopna. Ta se linija povukla u proteklih deset godina oko deset kilometara.

“Ta je linija vjerojatno u nestabilnom 40-kilometarskom povlačenju”, kaže se u rezultatima istraživanja objavljenima u časopisu Nature Climate Change.

Otapanje toga ledenjaka odgovorno je za 20 posto ukupnog gubitka leda sa zapadnoantarktičke ledene ploče.

Prosječno od 1992. do 2011. ostaje bez 20 milijarda tona leda godišnje što je gubitak koji će vjerojatno rasti na 100 milijarda tona godišnje, navodi se u istraživanju.

To odgovara prosječnom porastu razine mora od 3,5 do 10 milimetara tijekom idućih 20 godina. U 2010. razine mora globalno su porasle 3,2 milimetara što predstavlja udvostručenje trenda od prije 20 godina.

Prema Europskoj svemirskoj agenciji ledena ploča Zapadne Antarktike gubi led puno brže nego prije brzinom od 150 kubičnih kilometara godišnje.

Klimatolozi sa zabrinutošću gledaju na moćne ledene ploče Grenlanda i Antarktike dok traje njihovo otapanje koje bi moglo ugroziti obalne gradove opasno visokim razinama mora.

Prošle je godine UN-ov međuvladin odbor za klimatske promjene predvidio porast razine mora od 26 do 82 centimetara do 2100.

Tekst: HINA

Sličan sadržaj