Pakistan i sjever Indije na udaru visokih temperatura / Izmjereno 46°C

650x366_04201530_hd31-1

Prva dva tjedna travnja na sjeveru Indijskog potkontinenta protekla su uz natprosječne količine oborina za ovo razdoblje. Nastavak mjeseca, nastavlja trend ekstrema, ali ovoga puta u temperaturnom smislu.

Na području New Delhija za prvu polovicu mjeseca ukupno je pao 31 mm kiše (470 % više od prosjeka). Travanj, kao mjesec izvan monsunske sezone, obično je prožet izrazito malim količinama oborina.

Do kraja mjeseca meteorolozi najavljuju nešto sušnije vrijeme, uz temperature koje će biti izrazito visoke.
Već nekoliko dana zaredom sjever Indije te centralni i središnji dio Pakistana bore se s temperaturama iznad 36°C. Prošlotjedni vrhunac izmjeren je u nedjelju (41°C) – posljednji puta takva temperatura izmjerena je u New delhiju prošle godine u srpnju.
Početak novoga tjedna temperature je ipak zadržao temperature ispod vrelih 40°C u glavnome gradu, a osjetniji pad ne očekuje se bar do sredine tjedna.

Nesnosna vrućina najveći najviše dolazi do izražaja u indijskom gradu Hyderabadu te Ahmedabadu u Pakistanu, koji zbog svojih specifičnog položaja trpe naglašeniji učinak ovog toplinskog vala, s temperaturama koje prosjek prelaze za 8°C.
Na lokacijama u blizini spomenutih gradova izmjereno je i 46°C.

Naslovna: Raspodjela temperaturnih odstupanja na području Indijskog potkontinenta; izvor: Accuweather.com

Sličan sadržaj