Pala i kiša i temperature


Foto: Alen Vucić

Najavljeno pogoršanje vremena u noći s nedjelje na ponedjeljak, zahvatilo je i riječko područje. Prvi nalet oborina bio je kratkotrajan, ali uz intenzivnu grmljavinu.

Potom se atmosfera primirila do jutarnjih sati kada je uslijedio novi oborinski nalet uz rijetku pojavu grmljavine, a vrijeme je više ličilo na jesen nego na proljeće.

Da smo ipak u proljeću, vidjelo se tijekom poslijepodneva kada je i sunca bilo više, ali uz jako nestabilnu atmosferu pa s približavanjem večeri radar ponovno postaje aktivniji.

Mjestimice je pala obilnija kiša, a službene postaje DHMZ-a dojavile su sljedeće količine. Rijeka 22 mm, aerodrom 24 mm, Kukuljanovo 13 mm, Bakar 10 mm, Rab 5 mm, Krk 4 mm, dok je u Malom Lošinju kiše bilo tek u tragovima. Niti u Gorskom kotaru kiše nije bilo u obilnijim količinama. 10 mm palo je u Delnicama, 5 mm u Pargu, a 18 mm u Crnom Lugu.
Lokalno obilnije kiše bilo je na postajama Pljusak mreže.

Iako službeno u Malom Lošinju je kiše bilo tek u tragovima, prava akcija započela je upravo nakon mjerenja u 8 sati. Tada je u tek nešto više od sata palo 43 mm kiše, što je uvjerljivo najveći podatak na automatskim postajama u PGŽ. Osim toga obilnije kiše bilo je još lokalno i na zapadu Rijeke te u riječkom zaleđu.

Proteklih dana unutrašnjost zemlje nije bila pošteđena olujnih nevremena, a najnovije se dogodilo u Varaždinskoj županiji, gdje su jakim pljuskovima pogođene Varaždinske toplice.
Ovaj atmosferski poremećaj osjetila je i Dalmacija, gdje je također bilo pljuskova s grmljavinom, a zabilježena je pojava i pijavica.

Vrijeme slično današnjem možemo očekivati do četvrtka kada će postati stabilnije, ali bez potpune stabilizacije, što ostavlja mogućnost pljuskova u četvrtak i u petak, dok bi subota i nedjelja trebali biti stabilni i malo topliji.
Međutim, po svemu sudeći pauza od kiše neće dugo potrajati, bar kada je riječ o PGŽ.

Sličan sadržaj