Pala nova obilnija kiša | Nestabilno i u nastavku tjedna

Mjesec lipanj, ove smo godine započeli s dosta oborina, osobito na dijelu PGŽ-a oko Učke te na obroncima Grobničkih Alpi gdje je po automatskim postajama palo već 100 – 180 mm kiše koja neće biti rijetkost niti u nastavku tjedna.

Prema podatku DHMZ-a, lokalno je u protekla 24 sata opet zabilježena obilnija kiša. Tako prema mjerenju od utorka u 8 sati čak 83 mm izmjerena su u Crikvenici, slijedi Parg s 49 mm, Kukuljanovo 44 mm, Bakar i Rijeka 42 mm, Rijeka-aerodrom 41 mm, Crni Lug-Risnjak 39 mm, Krk 17 mm, Delnice 15 mm, Malinska 8 mm i Rab 3 mm, dok Mali Lošinj nije imao zabilježenu nikakvu oborinu.

Iz pregleda je razvidno da su najviše kiše dobile postaje na riječkom području uz iznimku Crrikvenice te dio Gorskog kotara. U ostatku Hrvatske, obilna kiša pala je u Slavoniji i Srijemu pa je tako 47 mm izmjereno na postaji Osijek-aerodrom , a 39 mm u Vukovaru.

Sinoptička situacija

Trenutno se nalazimo u polju blago sniženog tlaka zraka u sklopu visinske ciklone koja se smjestila kod Genovskog zaljeva. Nad većim dijelom Atlantika dominira Azorska anticiklona, a anticiklona je prisutna i nad istočnom Europom kod Rusije.

DHMZ

Kod Islanda se smjestila još jedna ciklona. Ona će se tijekom ovog tjedna pomaknuti sve do jugozapadne Europe te time omogućiti širenje anticiklonalnog grebena prema sjeveru gdje će se spojiti s novonastalom anticiklonom kod Skandinavije i time stvoriti blok na Atlantiku.

U jednu ruku ova će promjena sustava pauzirati kišu nad našim područjem bar na par dana jer će visinska ciklona koja trenutno dominira gotovo potpuno oslabiti prilikom dolaska ciklone s Islanda koja će samo dodatno ojačati, što zbog raspadanja visinske ciklone, što zbog jakog anticiklonalnog bloka.

No prije toga, visinska će ciklona do sredine tjedna omogućiti vrlo promjenjivo vrijeme. Razlog tome je stalni pritok vlažnog zraka po visini koji omogućava lakši razvoj olujnih oblaka, a kada se u to uklopi i blaga fronta, onda znamo da ovo područje PGŽ-a dobiva vrlo obilne količine kiše, a broj sunčanih sati (premda će ih biti) ostaje vrlo malen.

Sa spuštanjem već spomenute ciklone kod Islanda vrijeme će se nakratko stabilizirati do kraja tjedna kada je izgledan i njezin utjecaj na nas, ostane li na području Španjolske. Stabilizacija vremena s ovakvom postavkom sustava po Europi kada se anticiklona smjesti nad Skandinaviju kod nas uglavnom reagira s nešto više prodora hladnijeg (svježijeg) zraka koji potenciraju ciklonalne sustave pa je oborine vrlo teško izbjeći, osim zimi kada se govori o dosta hladnijem zraku.

Prognoza vremena

Utorak promjenjiv, prva polovica dana uz povremenu kišu i pljuskove osobito na području Kvarnera i zaleđa, a zatim popodne slijedi razvedravanje. Na čitavom području puhat će slab vjetar južnih smjerova. Jutarnje temperature na Kvarneru 12 – 17°C, uz more poneki stupanj više dok u Gorskom kotaru 10 – 15°C. Tijekom dana na Kvarneru 19 – 24°C, a u Gorskom kotaru 15 – 20°C.

Srijeda će proći uz umjerenu naoblaku, a povremeno može biti i kratkih lokalnih pljuskova, uglavnom po zaleđu Rijeke i u Gorskome kotaru. Vjetar slab do umjeren južnih smjerova, u gorju jugozapadnjak. Jutarnja temperatura na Kvarneru 9 – 14°C, uz more i koji stupanj više, a u Gorskom kotaru 6 – 11°C. Tijekom dana malo ugodnije, na Kvarneru 18 – 23°C, a u Gorskom kotaru 15 – 20°C.

Četvrtak također dosta promjenjiv i oblačan dan. Sredinom dana uz lokalne razvoje može biti kiše popraćene s jakim pljuskovima, no neka će područja ostati i suha. Zapuhat će umjereno do jako jugo na moru, u gorju mirno, a navečer u slabljenju. Jutarnja temperatura na Kvarneru 9 – 14°C, a u Gorskom kotaru 4 – 9°C. Tijekom dana na Kvarneru 18 – 23°C, a u Gorskom kotaru 10 – 15°C.

Petak i subota u znaku stabilnijeg vremena uz više sunca i vrlo malo kiše, a zatim u nedjelju je izgledno ponovno pogoršanje.

Sličan sadržaj