Pala obilna kiša, od sredine tjedna prolazno manje kiše

Prvi dan klimatološkog proljeća ušli smo s kišovitim, tmurnim i više jesenskim tipom vremena, a takvo bi se ovoga tjedna, a i mjeseca moglo malo češće viđati.

Tome u prilog idu i podaci s DHMZ postaja o količini oborina izmjerenih 2. ožujka u 7 sati, za protekla 24 sata. Najkišovitija lokacija bila je Crni Lug sa 79 mm kiše. Slijede Kukuljanovo sa 67 mm, Begovo Razdolje s 58 mm. U Delnicama je palo 48 mm, Rijeci 41 mm, Malinskoj 37 mm, Bakru 33 mm, Krku 23, Pargu 22, Rabu 18, Malom Lošinju 17 te riječkom aerodromu 15 mm.

Sinoptička situacija

Trenutno se nalazimo pod utjecajem blago sniženog tlaka zraka kojeg podržava duboka ciklona centrom smještena kod Škotske dok je Azorska anticiklona zbog svoje slabosti ostala prisiljena na povlačenje nešto južnije pa trenutno nema direktan utjecaj na Europu.
Taj pomak anticiklone je oslobodio cikloni pružanje doline prema Europi, a pritom i hladne fronte koja će pri nailasku do Alpa potencirati s južne strane planinskog lanca sekundarni centar odnosno novu ciklonu. Ta će se ciklona uspjeti dodatno produbiti, a u tome će joj pomoći ciklona kod Škotske koja će se tamo zadržati gotovo tri dana što će dodatno usporiti visinska strujanja prema istoku, a što će biti dovoljno da se ciklona kod Genovskog zaljeva produbi i ojača.

S jačanjem te ciklone zbog blizine centra i razlike u tlaku izgledan je jak vjetar pretežito južnih smjerova koji će se pri nailasku s mora na kopno zbog orografije uzdignuti u visinu gdje će se zatim na određenoj visini kondenzirati te uzrokovati na lokalnim područjima ekstremnu količinu oborina.

Ciklona bi se već tijekom utorka trebala početi premještati iz Genovskog zaljeva preko srednjeg Jadrana dalje prema Grčkoj, a kod nas će se postepeno stabilizirati vrijeme uz okretanje na buru i blago zahladnjenje.

DHMZ

Sredinom tjedna očekuje se slabljenje ciklone kod Škotske te njeno pomicanje prema sjeveru što bi Azorska anticiklona mogla iskoristiti te uzdignuti svoj greben prema sjeveru, a zatim i nad Europu.
Pritom bi se nešto hladniji zrak, kojeg bi dovukla Genovska ciklona, uspio zadržati nad našim područjem, a s nailaskom anticiklone samo bi dodatno ojačalo sjeverno visinsko strujanje zraka pri čemu bi stvaranje novog sekundarnog centra kod Genove bilo onemogućeno, a preko nas bi eventualno prošla samo fronta uz vrlo malo oborina.

Dakle, početak tjedna obilježit će obilna, lokalno i ekstremna količina kiše, a zatim bi se od sredine tjedna trebalo zadržati suho uz više sunčanih razdoblja.

Prognoza vremena

Ponedjeljak je obilježilo pretežno oblačno vrijeme, lokalno veći dio dana uz slabu kišu, a zatim poslijepodne i navečer očekuje se jačanje kiše te širenje na ostatak područja. Količina kiše bi se na otocima i moru mjerila između 5 – 15 mm, dok u zaleđu Rijeke te Gorskom kotaru 15 – 50 mm, lokalno malo više. Sredinom dana zapuhat će umjereno do jako jugo koje će jačati prema večeri kada će puhati jako i olujno s orkanskim udarima stoga će problema u pomorskom prometu zasigurno biti.

Utorak će do popodne, osobito tijekom noći, također obilježiti umjerena kiša, lokalno s pljuskovima pa će količina oborine ponovno biti obilna osobito na području oko Učke i Ćićarije te Grobničkih Alpa gdje bi moglo pasti 20 – 40 mm, a na ostatku područja 5 – 20 mm. Poslijepodne i navečer sa zahladnjenjem na Kvarneru uz manjak oborina, a u Gorskom kotaru je izgledan slab snijeg do 700 metara, a najviši dijelovi mogli bi dobiti i tanji snježni pokrivač. Jugo će do jutra oslabiti, a zatim uz prolazak ciklone vjetar će okrenuti na slabu do umjerenu buru i sjeverac. Jutarnja temperatura na Kvarneru 5 – 10°C, a u Gorskom kotaru 0 – 5°C, tijekom dana na Kvarneru identična temperatura dok u Gorskom kotaru od – 2 do 3°C.

U srijedu bi se do sredine dana trebalo zadržati pretežno oblačno, u Gorskom kotaru uz slabu povremenu kišu i snijeg iznad 700 metara pa je moguće i stvaranje tanjeg snježnog pokrivača. Popodne slijedi postepeno razvedravanje, najprije na Kvarneru. Umjerena do jaka bura na Kvarneru od poslijepodne će slabjeti, a u Gorskom kotaru uz slab povremeni sjeveroistočnjak. Jutarnja temperatura na Kvarneru 0 – 5°C, a u Gorskom kotaru od – 5 do 0°C. Tijekom dana na Kvarneru 7 – 12°C, a u Gorskom kotaru 2 – 7°C.

Do kraja tjedna temperature će se zadržati oko prosjeka, a što se vremena tiče do petka će biti stabilnije.

Sličan sadržaj