PALO MALO KIŠE UZ OSVJEŽENJE I JAKU (OLUJNU) BURU / SNIJEG NA KREDARICI

Danas smo pod utjecajem hladne fronte koja je za razliku od prošlih fronti našoj županiji donijela i nešto kiše.
Ovo se prvenstveno odnosi na morski dio i otoke pa je tako jutros u 8h u Malom Lošinju izmjereno 8 mm kiše, dok je na ostalim službenim mjernim postajama zabilježen tek 1 mm, dok primjerice postaja u Gorskom kotaru u Pargu kod Čabra nije dojavila milimetre.

Već tijekom noći počelo je jačanje vjetra pa su primjerice na Krku bilježeni i olujni udari, a jake bure bilo je i u Rijeci. Bura je i sada jaka pa i olujna s orkanskim udarima na poznatim vjetrovitim lokacijama.

Najnoviji izvještaj iz HAK-a kaže sljedeće:
Zbog olujnog vjetra samo za osobna vozila otvorene su:
– autocesta A1 između čvorova Maslenica i Sveti Rok
– autoceste A6 Rijeka- Zagreb između čvorova Kikovica i Delnice
– Jadranska magistrala ( D8) između Karlobaga i Svete Marije Magdalene
– D54 Maslenica- Zaton Obrovački.

Na Krčkome mostu zabrana je prometa za autobuse na kat, vozila s kamp prikolicama i motocikle (I.skupinu vozila), a na Jadranskoj magistrali od Bakra do Karlobaga dodatno za dostavna vozila i vozila s natkrivenim teretnim prostorom (I.i II.skupinu vozila).

Jak vjetar usporava promet na autocesti A6 Rijeka- Zagreb između Kikovice i tunela Tuhobića.
Preporuča se rizičnim kategorijama vozila (motocikli, autobusi na kat, kamp prikolice, hladnjače i furgoni sa metalnim sanducima) da koriste obilazni smjer kretanja preko D3 Kikovica – Delnice zbog bočnih udara vjetra.

U prekidu je katamaranska linija Rijeka- Rab- Novalja. Ostali katamarani i svi trajekti zasada plove redovito.
Slabljenje bure očekuje se u poslijepodnevnim satima srijede te prema večeri.

S burom je more opet na 21°C, ali za očekivati je da će temperatura još pasti. Osvježilo je i u zraku, tijekom cijelog dana na većem dijelu Kvarnera temperatura nije prešla 25°C, a u gorju je temperatura pala i za više od 10°C od jučerašnjih, pa nije išla iznad 15°C.

U većem dijelu Hrvatske fronta je donijela osvježenje, osim u Dalmaciji gdje je i danas bilo temperatura preko 30°C pa su temperaturne razlike između sjevera i juga zemlje bilo vrlo izražene.

U Sloveniji na Kredarici, pao je i snijeg uz 1°C (slika, Izvor: arso), ali to je rekli bismo sasvim normalno za to područje.

Bura će se potpuno smiriti u petak, a razvedrit će se u srijedu i od tada do subote očekujemo sunčanije i ponovno toplije vrijeme, s tom naznakom da bi od nedjelje mogli doći pod utjecaj nove promjene vremena uz osvježenje.

Sličan sadržaj