FILIPINI: TROPSKA OLUJA TRAMI POTOPILA MANILU / SLJEDEĆI NA UDARU TAJVAN I KINA


Kombinacija tropske oluje Trami i sezonskog monsuna dovela je do izrazitih oborina na području sjevernih Filipina koje su rezultirale poplavama za vikend.
U gradu Sangley Point pala su 483 mm oborine, a u prijestolnici Manili 356 mm, što je dovelo do poplava. Poplave su oko Manile bile toliko intenzivne da su tijekom ponedjeljka bili zatvoreni mnogobrojni poslovni objekti, banke, škole, fakulteti. Poplave su uzele i 7 ljudskih života, nekoliko ljudi je nestalo, a njih 11 hospitalizirano zbog raznih ozljeda. U poplavama je direktno pogođeno oko 100 tisuća ljudi.

Trami ide dalje, a sljedeći na udaru je Tajvan, iako upravo zbog te putanje sjverozapad Filipina može očekivati nove oborine. Do Tajvana će doći tijekom srijede najvjerojatnije kao tajfun 1. kategorije, a zatim nastaviti slabijeg intenziteta prema Kini. Posvuda su moguće obilnije oborine s orkanskim vjetrom.

Od ostalih tropskih mjesta Pewa i dalje krstari Pacifikom, prvo kao tajfun, a sada opet kao tropska oluja. Moguće su promjene u putanji, tako da možda ipak neće na Japan. Naznake tropske aktivnosti postoje i na Atlantiku.

Sličan sadržaj