IZNADPROSJEČNE OBORINE U AUSTRALIJI GLAVNI RAZLOG OPADANJU GLOBALNE MORSKE RAZINE U 2010 I 2011. GODINI


Globalna morska razina obično raste intenzitetom od 3 mm na godinu, uglavnom zbog izgaranja fosilnih goriva i topljenja ledenog pokrova na plovima. Međutim, između 2010 i 2011. godine taj rast se nije dogodio, a razlozi se nalaze u Australiji.

Australija kao kontinent ima vrlo specifičnu topografiju koja “zarobljava” oborine. Za razliku od drugih mjesta na svijetu, kiša koja padne ne otječe u ocean, nego se zadržava na kopnu.
To se posebno osjetilo u periodu od 18 mjeseci, počevši s 2010. godinom, kada je iznad Australije palo više od 300 mm kiše. Većina tih oborina ostala je na kopnu, gdje su isparile zbog vruće australske klime.

Istovremeno, drugdje u svijetu trajao je efekt pod nazivom “La Nina” te je bilo manjka oborina. Kombinacija australske topografije i viška oborina s manjkom oborina drugdje u svijetu dovela je do toga da se razina svjetskog mora snizila za 7 mm.

Ovo je odlična ilustracija kako je naš planet složen i povezan i da najmanji kontinent može značajno utjecati na globalne procese.

Ove godine sve se vratilo u normalu pa tako globalno more opet raste.

Sličan sadržaj