Par jesenskih dana prije nove stabilizacije

Izvor : DHMZ

Nakon dva tjedna dominantne bure nad Kvarnerom, prvoga snijega u najvišem gorju te ispodprosječnih temperatura na čitavom području, ovaj će tjedan obilježiti ipak malo „pitomije” vrijeme, a južina, kiša i više temperature izgleda se neće dugo zadržati nad našim područjem.

Sinoptička situacija

Vedro i mirno vrijeme svakako su obilježja anticiklone, a to se osobito vidi i po tome da se upravo nalazimo u centru anticiklone koja je svoj greben proširila na čitavu južnu i središnju Europu. Kiša i vlaga daleko su od nas, a to se vidi i po položaju ciklonalnih sustava koji su se smjestili na velik dio sjevernog Atlantika, od Grenlanda do Engleske i Skandinavije. Sustav od tri ciklonalna centra na tom području odigrat će najvažniju ulogu u promjeni vremena kod nas od sredine tjedna, spuštajući prema našem području hladniji i vlažniji zrak sa sjevera Atlantika.

No dok se taj hladan zrak dogura do nas kao rezultat odmicanja anticiklone jugoistočno, posljedično će prema našem području nailaziti zrak s jugozapada koji zbog i dalje prisutne anticiklone neće biti bogat vlagom po svim slojevima atmosfere što će uzrokovati tek nakupljanje naoblake, osobito na riječkom području. Kako se hladan zrak bude spuštao sa sjevera, nailaskom do Alpa s južne strane će se potencirati sekundarna ciklona koja će dodatno obogatiti zrak koji se kreće prema nama s vlagom, pa već od četvrtka možemo očekivati orografske oborine koje bi Grobničkim Alpama, ali i oko Učke ispustile obilnu količinu kiše. Iako će daljnji razvoj sekundarne ciklone doprinijeti sve većoj količini oborina na riječko, ali i gorsko područje, one će dostići svoj vrhunac tijekom petka kada se očekuje i nailazak hladne fronte sa sjevera nakon koje će uslijediti bura i naravno razvedravanje.

Prikaz sinoptičke situacije u utorak. Vidljive tri ciklone koje će se pomicati prema istoku i našem području spustiti hladan zrak (plave strelice), anticiklona na Balkanu koja će otići na istok i dogurati nešto topliji zrak (žuta strelica) te Azorska anticiklona koja će se preselit nad središnju Europu. Izvor : Meteociel.

Zašto neće uslijediti škura bura kakvu smo imali prilike vidjeti prošli i pretprošli tjedan? Odgovor leži u tome da će se anticiklona s Azora pomaknuti prema središnjoj Europi kako se hladan zrak bude spuštao prema nama, a zatim će pogurati sekundarnu ciklonu južnije i istočnije, dalje od našeg područja te ponovno centrom zauzeti naše područje, zadržavajući hladan zrak. U takvom „tonu” (barem po prognostičkim modelima) bi trebao izgledati vikend ispred nas dok su tendencije zasad i dalje na toplom završetku listopada o čemu ćemo naravno pisati sljedeći tjedan.

Sinoptička situacija za petak, vidljiv je nailazak hladnog zraka do našeg područja (plava strelica), pomak Azorske anticiklone prema središnjoj Europi te odmak ciklone kod Genove prema Grčkoj. Izvor : Meteociel.

Prognoza vremena za PGŽ

Utorak na čitavom području uz umjerenu do potpunu visinsku naoblaku. Na Kvarneru će prevladavati mirno, tek uz povremen slab jugozapadnjak dok u gorju od sredine dana slab do umjeren jugozapadnjak. Jutarnja temperatura na Kvarneru 6 – 11°C, lokalno uz more do 14°C, a u Gorskom kotaru 0 – 5°C. Tijekom dana na Kvarneru 16 – 21°C, a u Gorskom kotaru 14 – 19°C.

U srijedu slično, umjerena do potpuna visinska naoblaka prevladavat će veći dio dana na čitavom području, a kasno navečer u gorju će se naoblaka malo i popuniti. Na Kvarneru će od sredine dana zapuhati slabo do umjereno jugo koje će postepeno jačati prema kraju dana dok će gorje osjetiti jačanje jugozapadnjaka još od jutra pa bi navečer puhao umjereno do jako, lokalno s vrlo jakim udarima. Jutarnja temperatura na Kvarneru 8 – 13°C, lokalno u zaleđu do 5°C, a u Gorskom kotaru zbog vjetra 7 – 12°C. Tijekom dana na Kvarneru 14 – 19°C, a u Gorskom kotaru 11 – 16°C.

Od četvrtka slijedi kiša koje će najviše biti orografskog tipa što znači da bi oko Učke i na Grobničkim Alpama lokalno moglo pasti i 20 – 30 mm dok u ostatku područja tek 1 – 5 mm, a ponegdje će kiša i potpuno izostati. Na Kvarneru će puhati umjereno jugo, povremeno s jakim udarima dok u Gorskom kotaru umjeren jugozapadnjak. Jutarnja temperatura na Kvarneru 10 – 15°C, a u Gorskom kotaru 8 – 13°C. Tijekom dana na Kvarneru 14 – 19°C, a u Gorskom kotaru 9 – 14°C.

Petak će biti najnestabilniji dan u tjednu. Cijeli dan na čitavom području uz slabu i umjerenu kišu, lokalno može biti i pljuskova uz grmljavinu. Vjetar neće biti toliko značajan, a temperaturno slično kao u četvrtak.

Prikaz ukupne količine oborina u petak, vidljiva je na našem području najveća količina kiše. Izlaz modela NE prikazuje točan iznos oborina već služi samo kao smjernica zbog predalekog termina za koji se prognozira. Izvor : Meteoadriatic

Vikend donosi stabilno vrijeme uz razvedravanje i buru te osjetno niže temperature.

Sličan sadržaj