Parg dobio preko 100 mm kiše / Dosadašnje količine kiše od ciklone i izgledi budućeg vremena

legnyomaskep2

Treći je dan intenzivnog djelovanja Sredozemne ciklona, koja je već do sada lokalno u PGŽ donijela i preko 100 mm kiše.

Najnoviji podaci od jutros kažu da je iznimno kišovito u nešto više od protekla 24h bilo na području Parga kod Čabra, gdje je palo 102 mm kiše. Obilnih 48 mm kiše palo je i Crnom Lugu, a manje kiše mjerile su ostale postaje.

Što se Rijeke tiče, podatak o oborinama od srijede do petka vrlo je čudan, tim više jer su okolne i automatske i službene postaje mjerile daleko više kiše.
Jutros je prema službenim podacima s Kozale, u protekla 24h palo tek 15 mm, na obližnjem Kukuljanovu 38 mm, što je osjetna razlika. Ispada da je posvuda palo manje kiše nego u Rijeci, a grad pliva, radar dobar dio vremena prikazuje oborine, a pljušti i u trenutku dok ovo pišemo.

Na automatskim postajama PGŽ tijekom petka i do 90 mm kiše, upravo na zapadu Rijeke. Bit će zanimljivo vidjeti što će se u subotu ujutro pojaviti kao službeni podatak oborine za Rijeku, a u nekoliko navrata i tijekom petka bilo je vrlo obilne kiše u Rijeci.

Uz jugo i kišu porasle su i temperature, posebno na jugu Kvarnera. Tijekom četvrtka maksimalne vrijednosti prelazile su i 20°C, na riječkom području bile su nešto niže, a u gorju je bilo tek malo iznad 10°C.

Jučer se centar ciklone nalazio u Ligurskom moru, a trenutno se ciklona nalazi nad Tirenskim morem (naslovna). Uslijedit će njeno daljnje odmicanje na jug, skoro do afričke obale.

Subota će u PGŽ također biti oblačna, uz oborine koje će nerijetko ponovo biti intenzivnije. Zapuhat će prolazna bura koja će se na riječkom području zadržati i do ponedjeljka, dok će najmanje bure osjetiti jug PGŽ, gdje će puhati samo nekoliko sati, a zatim će je opet zamijeniti jugo.
S okretanjem vjetra na sjeverni smjer, temperature će se malo sniziti.

U noći na nedjelju moguće je i prolazno razvedravanje prije nego ujutro stignu novi oblaci i nova kiša.
Da ne idemo dan po dan kad je prognoza ista, reći ćemo samo da je još jako puno kiše u igri (gotovo svaki dan u idućih 7 dana), a da dugoročno u obzir može doći i osjetnije zahlađenje, o čemu ćemo više kad se izgledi povećaju.

I konačno, donosimo pregled oborina od ove ciklone na službenim postajama u PGŽ, zaključno sa jutros u 8h:

Bakar 69 mm, Crni Lug 103 mm, Delnice 84 mm, Krk 41 mm, Kukuljanovo 93 mm, Mali Lošinj 43 mm, Parg 139 mm, Rab 50 mm i Rijeka SAMO 32 mm. Imajući u vidu okolne i automatske i službene postaje, ovaj podatak treba uzeti s velikom dozom rezerve.

Sličan sadržaj