Pariz zavijen u gusti oblak smoga (FOTO, VIDEO)

Air pollution in Paris : Eiffel tower through a haze of pollution in Paris

Proteklih dana europski “Grad svjetla”, Pariz, sve više opovrgava svoj nadimak. Francuska metropola i drugi veći gradovi na sjeveru zemlje suočavaju se s direktnim posljedicama zagađenja danonoćno uronjeni u gusti oblak smoga.

Ovakvo taloženje otpadnih plinova i sitnih čestica zbog industrije i prometa posljedica je i vremenskih prilika na području sjevera Francuske – konstantno zadržavanje polja visokog tlaka zraka te karakteristični vjetrovi koji smog samo potiskuju u Parišku zavalu.

Airparif, služba nadležna za ispitivanje kakvoće zraka, objavila je kako se radi o vrlo velikom zagađenju. Dodatnu opasnost predstavlja i visoka koncentracija PM-10 čestica (lebdeće čestice manje od 10 pikometara), koje čovjek može udahnuti i unijeti u organizam. Iz Airparifa upozoravaju kako ovakva situacija može ugroziti ljude s postojećim respiratornim problemima i srčane bolesnike te kako dugotrajno izlaganje ovakvom tipu onečišćenja može inicirati i razvoj karcinoma.

Kako bi suzbili daljnje pojačavanje ovakvih problema, gradske i regionalne vlasti ograničili su promet osobnih vozila. Osobni automobili smiju voziti samo određene dane u tjednu, ovisno o brojevima na njihovim tablicama, i ne brzinom većom od 20 km/h. Javni gradski prijevoz oslobođen je svih restrikcija kako bi se Parižane potaknulo na njegovo korištenje.

Žitelji Londona i industrijskih predgrađa bore se s zagađenjem zraka, koje je još uvijek na nižoj razini nego ono u Francuskoj.

Foto: guim.co.uk
Video: TWN

Sličan sadržaj