Pet priredbi u čast snijega i leda diljem svijeta

China Harbin Ice and Snow Festival

Dok brojni ljudi sjeverne polutke nestrpljivo broje dane kad će više ta zima proći, ima i onih koji najhladnije godišnje doba slave, organizirajući festivale i priredbe u čast snijegu i ledu.

Jedan od takvih je “Kineski festival skulptura od snijega i leda”, koji se održava u gradu Harbinu. Traje 3 mjeseca tijekom zime u ovom gradu na sjeveroistoku Kine, a za trajanja ga posjete turisti iz cijelog svijeta, čime slovi za najveći takav festival na svijetu.

“Japanski snježni festival u Sapporu”, četvrtom najvećem japanskom gradu, smještenom na najsjevernijem japanskom otoku Hokkaidu, traje 7 dana, a za to vremena posjeti ga oko 2 milijuna ljudi.

U Fairbanksu na Aljasci, održava se “Međunarodno natjecanje u izradi ledenih skulptura”. Svake godine predstavi se oko 100 natjecatelja, a natjecanje posjeti oko 45 000 ljudi.

Kanadski “Karneval u Quebecu”, još je jedan događsaj koji plijeni pažnju. Posjeti ga oko 600 000 ljudi, a događaj donese zaradu od oko 31 milijun dolara svake godine.

I Michigan ima svoj “zimski karneval”. Organizira ga Tehnološko sveučilište, a svake godine se studenti natječu u izradi najbolje snježne skulpture.

Svaki od ovih događaja spektakl je koji bi trebali vidjeti, neovisno o tome volite li zimu i njene popratne pojave ili ne.

Naslovna: Harbin (Kina)
AP Photo/Vincent Thian

Sličan sadržaj