PETAK U PGŽ SLIKOM I TEKSTOM

Da se potvrdila stara narodna kako se po jutru dan poznaje, petak bi bio pretežno sunčan dan bez meteoroloških događanja. Na svu sreću stare narodne ne mogu se primijeniti u meteorologiji pa stoga imamo o čemu pisati, a bilo je itekako zanimljivo.

Ovako je počelo naše prvo javljanje putem facebook stranice: Pretežno je vedro na prostoru naše županije, jedino se otvorenim morem prema lošinjskom arhipelagu približava manja oblačna masa, a radari ne otkrivaju u njoj oborine.
Za nama je prilično svježe jutro, temperatura se u gorju lokalno spustila i ispod 5°C, a bilo je i mjestimične magle.
U riječkom zaleđu temperatura se spustila i ispod 10°C, a na obali i otocima bilo je iznad 10°C.
Trenutno uz sunčano vrijeme raste temperatura pa je na Kvarneru ponegdje i do 20°C, dok je u gorju taj porast sporiji, tek lagano iznad 10°C.

Na nebu je bilo vedro, ali naša prognoza za petak nije bila nimalo vedra, kao što je slučaj na jutarnjoj fotki iz Rijeke oko 9h. Foto: Bojan / RIMETEO

Kako je dan odmicao, atmosfera je bivala sve nestabilnija, a oko Učke te u Gorskom kotaru došlo je do jačeg razvoja naoblake gdje je bilo i lokalnih pljuskova s grmljavinom, a ovako je sve izgledalo oko podneva u Rijeci. Foto: Bojan / RIMETEO

Iz pravca Opatije čula se grmljavina, a u lokalnom nevremenu na liburnijskom području zabilježena je i tuča.

Opatija, foto: Dejan Dasović

Ika, foto: Romana Bernečić

Na radaru su sve stvorila tri oborinska žarišta koja su se na kraju spojila u jednu oborinsku masu koja se protezala od Gorskog kotara prema kvarnerskim otocima, uglavnom zaobilazeći Rijeku.

Razvoj oblaka koji je svojom glavninom prošao kroz zaleđe Novog Vinodolskog. Bilo je puno grmljavine, a u samom gradu je palo i nekoliko kapi kiše. Foto: Goran / RIMETEO

Rab, foto: Andrea Enola Ivić

Smiraj dana donio je i razvedravanje na području cijele županije, ali i pad temperature zraka. U kasnim večernjim satima temperatura u Gorskom kotaru bila je uglavnom ispod 10°C, a na Kvarneru od 10 na sjeveru do 20°C na jugu. Do jutra bi se temperatura još mogla spustiti.

Naslovna: Ivica Šegović

Sličan sadržaj