U UTORAK JAČE ZAHLAĐENJE S PROLASKOM FRONTE / POTKRAJ OBORINA U NAJVIŠEM GORJU MOGUĆNOST SUSNJEŽICE


Već nekoliko dana prognostički modeli crtaju jedan vrlo interesantan scenarij koji bi se odvio u utorak, a koji uključuje i prolazni dolazak zime u Gorski kotar.

Trenutno smo pod utjecajem prolazne stabilizacije vremena, ali ona će trajati još samo danas, tj. čak niti danas potpuno jer su ponovno na riječkom području mogući pljuskovi s grmljavinom iz lokalnih razvoja, u poslijepodnevnim satima. U prijepodnevnim satima sunca će biti više, dok će se poslijepodne oblaci gomilati i bivat će sve oblačnije.

Uvod je to u novu promjenu vremena koja nastupa s nedjeljom, a već od nedjelje ujutro kiša je moguća na području većeg dijela PGŽ, s naglaskom da će oborine do večeri jačati uz mogućnost da lokalno budu i obilnije (naslovna, model Aladin HR, meteo.hr).

Ponedjeljak će biti vrlo sličan kao i nedjelja, a i dalje će postojati mogućnost lokalno izraženijih pljuskova. Pažnju tijekom ponedjeljka također će privući spuštanje frontalnog poremećaja sa sjeverozapada, u sklopu djelovanja jake britanske ciklone.

Utorak će tako donijeti još dodatnu destabilizaciju uz mogućnost ponovno jačeg grmljavinskog nevremena. Fronta će sa sobom donijeti zahlađenje i to vrlo osjetno, tako da po njenom prolasku u gorju temperatura ne bi trebala biti viša od 10°C, a u najvišem gorju iznad 1500 m, ukoliko bi ovakva situacija ostala, potkraj oborina moguća je i susnježica.
Na Kvarneru također hladnije uz temperaturu između 10 i 15°C, a jutro će u utorak biti najtopliji dio dana. Zapuhat će umjerena do jaka bura ponegdje i s olujnim udarima, a olujni udari sjeveroistočnjaka očekuju se i na planinskim prijevojima.

Spuštanje fronte sa sjeverozapada

Pad temperature uz oborine vidljiv je i na Ensemblima modela GFS, gornji niz grafova prikazuje temperaturu na oko 1500 metara, a donji niz grafova oborine. Kad se linije preklapaju vjerojatnost da će se prognoza ostvariti je veća.

Sličan sadržaj