PGŽ: Mogućnost mjestimice obilnije kiše i jakog vjetra s olujnim udarima!

Rtavn601
Po trenutnom vremenu u PGŽ ne bi se moglo zaključiti da se nalazimo pod utjecajem anticiklone. Promjenjivo je oblačno sa sunčanim razdobljima bilo tijekom četvrtka, a u trenutku dok ovo pišemo možemo koristiti čak i termin potpuno oblačno.

Iako je naše područje pod utjecajem anticiklone, situacija ipak nije posve stabilna. Razlog je ciklonalna aktivnost na Atlantiku zbog koje do Sredozemlja pristigne i nešto vlažniji i nestabilniji zrak, koji onda u jugozapadnoj struji dođe i do nas. Manifestira se to kroz naoblaku te rijetke oborine, kojih je doslovno u protekla 24h nakapalo koji mm.

Ne događa se ništa posebno vrijedno spomena, ali zato u subotu ipak stiže nešto konkretnije, ponovno u režiji Atlantika.

Od tamo će stići dolina s frontalnim poremećajem, zbog koje će nad Italijom doći do formiranja plitke ciklone. Ona će tijekom subote utjecati na vrijeme u PGŽ, posebno na riječkom području kada lokalno može pasti između 30 i 50 mm kiše.
Osim na riječkom području, nešto izraženije oborine očekuju se još i u zapadnom dijelu Gorskog kotara, a prema večeri će se obborine proširiti i prema jugu.

Uz kišu, značajan faktor bit će i vjetar. Modeli tako u Kvarneriću vide već mogućnost olujnih udara juga, a olujni prosjek moguć je tijekom subote. Na riječkom području petak sa umjerenim do jakim južnim vjetrom, a u subotu će biti mogući i olujni udari. Slično se vidi i za područje Lošinja. U Gorskom kotaru umjeren do jak jugozapadni vjetar tijekom petka, u subotu može imati olujne udare.

Temperature iznadprosječne. S toliko vjetra, tijekom subote na Kvarneru mogu i do 15°C, a u Gorskom kotaru i preko 10°C.

Oborina će biti još u noći na nedjelju, a zatim će slabjeti i prestati, a već u kasnim jutarnjim satima očekuje se i razvedravanje na 24h.

Ovaj poremećaj bit će okidač za nastavak nestabilnog vremena na cijelom Sredozemlju koje predstoji u novom tjednu.

Sličan sadržaj