PGŽ: SLAB SNIJEG U GORJU, BURA NA KVARNERU U SLABLJENJU, SRIJEDA U SLIKAMA

Platak, Ena Baštrakaj
Za razliku od sinoć i jučer kada smo o vremenu imali jako puno za pisati, situacija se osjetno smirila.

Srijeda je bila oblačnija od utorka, povremeno slabog snijega bilo je na području Gorskog kotara, a bura je poneku pahulju donijela i do obale. Iako je bila u slabljenju, bura je i dalje stvarala dodatan osjet hladnoće. Nije još potpuno prestala, ali se osjetno smirila.

Prema najnovijem HAK-ovom izvještaju, samo za osobna vozila otvorena je autocesta A6 Rijeka-Zagreb između čvorova Delnice i Kikovica.
Zimski uvjeti:
– ŽC5034 Vrbovsko-Ravna Gora-Kupjak,
– ŽC5191 Sopač-Tuk,
Zimski su uvjeti i na ostalim županijskim i lokalnim cestama na području Delnica i Vrbovskog.

Oblaci i dalje dominiraju kao posljedica djelovanja visinskog vrtloga, od kojeg osim hladnoće i nismo osjetili previše. Oborina uglavnom nema ili su vrlo slabe, a u tijeku je najhladnija noć otkako nam je hladnoća stigla. Trenutne temperature kreću se od -6 do 0°C u gorju, na Kvarneru -1 do 6°C.

Četvrtak će donijeti djelomice sunčano vrijeme uz mogućnost promjenjive naoblake i slabljenje visinskog utjecaja. Bura će potpuno oslabjeti tako da će danju biti toplije u odnosu na prethodne dane, ali će jutro i dalje biti hladno.

U subotu i nedjelju zbog utjecaja prizemne Sredozemne ciklone bit će ponovno promjenjivije i nestabilnije, a danas se čini da bi snježna granica u riječkom prigradu mogla biti na oko 400 m.
Zadnje što gledamo na kartama upućuje na to da se uspostavlja snažan trend nastavka hladnijeg razdoblja, negdje od 6. prosinca, na zapadu Europe bila bi anticiklona, ali isto tako i na sjeveroistoku, čime bi hladan zrak one direktno usmjeravale na nas, a samim time ni snijega ne bi nedostajalo.
Kako se radi samo o trendu, govorimo o potencijalu, nikako o stvarnim šansama, a ovako bi to izgledalo na karti, dva bloka i usmjerenost prodora na naše područje:

Kukuljanovo, Goran/RIMETEO

Sunger, Marko Krema

Rijeka, Irena Trkulja

Vrata, Hrvoje/RIMETEO

Snježnik, Dijan Hrgić

Lokve, Call Taxi Rijeka

Sličan sadržaj