TAJFUNI PRIDONOSE ŠIRENJU RADIOAKTIVNOSTI OKO FUKUSHIME


minnpost.com
Tajfuni koji svake godine zahvaćaju Japan bitno pridonose širenju kontaminiranih materijala oslobođenih tijekom nesreće u Fukushimi u ožujku 2011., ispiranjem tla i odnošenjem tih taloga u vode rijeka, pokazuje jedno francusko istraživanje.

Znanstvenici Laboratorija klimatskih znanosti i okoliša (LSCE) u suradnji s japanskim sveučilištem Tsukuba, vodili su nakon studenoga 2011. nekoliko istraživanja u prefekturi Fukushime.

Tijekom nesreće koja je zahvatila nekoliko reaktora japanske centrale, velika količina radioaktivnih čestica je ispuštena u atmosferu, od kojih puno čestica cezija, koje čvrsto prijanjaju uz tlo i taloge.

Mjerenja su dokazale da se djelovanjem erozije, taj radioaktivan cezij može s okolnih planina vodama rijeka uliti u Tihi ocean.

Cezij putem prelazi preko obalnih poljoprivrednih ravnica, gdje živi veliki broj stanovnika, zaključio je u srijedu Oliveir Evrard, znanstvenik Povjerenstva za atomsku energiju u LSCE.

“Radioaktivnost taloga u tokovima vode bitno je pala 2012. , kada su tajfuni bili relativno umjereni. Ali ove godine su brojniji i jači i nova kampanja mjera izvedena prošlog mjeseca je otkrila novi prinos čestica, što ukazuje da izvor radioaktivnosti nije presušio”, naglasio je Olivier Evrard.

On je upozorio da se “puno pozornosti usmjerava na izravne otpatke centrale Fukushima, ali postoji i ovaj izvor radioaktivnih taloga koje ne treba zanemariti”. Evrard smatra da treba pratiti radioaktivnost u obalnim ravnicama, posebice u kontekstu ribolova.

HINA

Sličan sadržaj