PGŽ: ZBRAJA SE ŠTETA NAKON BURE


Zbog soli koju je donijela bura bilo je mnogo problema sa električnom energijom. Kratki spoj na dalekovodu zbog soli, Rab, foto: Josip Ćuća Žentil 11.11.2013.

Tijekom jučerašnje orkanske bure u Primorsko-goranskoj županiji teško je ozlijeđeno pet osoba – četiri na riječkom području, jedna u Bribiru, a troje ih je i dalje životno ugroženo, priopćili su danas iz primorsko-goranske policije.


Mali Lošinj, foto: Vilson Berisha

Po dosadašnjim podatcima lakše je ozlijeđeno devet osoba, od kojih četvero školske djece. Dvoje najteže ozlijeđenih građana i dalje se nalaze na Jedinici intenzivnog liječenja. Stanje jednog radnika ozlijeđenog na gradilištu u Marčeljevoj Dragi i umirovljenika koji je također zadobio ozljedu glave, kako doznajemo u KBC Rijeka, i dalje je nepromijenjeno. Ozlijeđeni su zbog teških ozljeda životno ugroženi, no njihovo je stanje stabilno.

Zbrajanje i sanacija šteta od nevremena trajalo je u Rijeci i okolici tijekom čitavog dana. Zbog jakog vjetra, padanja stabala, lomljenja grana, pada crjepova i dijelova krovišta te klizanja kontejnera za smeće zaprimljene su dojave o oštećenjima na 267 vozila. Oštećena su krovišta na 16 objekata u Rijeci i na 10 objekata izvan Rijeke, a oštećeno je i staklo na kontrolnom tornju Zračne luke Rijeka. Na kućama u Opatiji oštećeni su dimnjak, ograda i zid kuće u izgradnji te u dva slučaja električni vodovi, a u Crikvenici rasvjetni stup.

Policija i dalje zaprima dojave građana o posljedicama nevremena pa prikupljeni podatci o procijenjenoj materijalnoj šteti još nisu konačni.

Gotovo da nema odgojno-obrazovnog objekta na riječkom području koji je uspio odoljeti naletima orkanske bure koja je harala u ponedjeljak, no u Gradu Rijeci ističu kako se uglavnom radi o manjim oštećenjima koja su tijekom dana sanirana te se rad u većini objekata odvijao redovno. Najveći gubitnici u pohodima vjetra Osnovna su škola Srdoči te Podcentri Zamet i Delfin Dječjeg vrtića Rijeka koji su i jučer bili izvan funkcije, a prema najavama ravnateljice Gordane Rena tako će biti još nekoliko dana. Naime, Podcentar Zamet ostao je bez krova, a pripremni radovi za sanaciju već su počeli, dok bi sama sanacija trebala započeti u srijedu. Očekuje se da će krov biti saniran do četvrtka, a onda još slijedi čišćenje objekta zbog čega će Podcentar Zamet do ponedjeljka biti izvan funkcije. Djeca vrtićkog uzrasta preusmjerena su u Podcentar Oblačić, a djeca jasličkog uzrasta u Podcentar Srdoči.

I u Sveučilišnom kampusu na Trsatu su se zbrajale štete, a iako su svi objekti pretrpili oštećenja izazvana orkanskom burom u Rektoratu Sveučilišta u Rijeci ističu da se radi o manjim oštećenjima te da se već traži izvođač radova koji će nastale probleme ukloniti. Uglavnom se radi o oštećennjima fasa zgrada Građevinskog i Filozofskog fakulteta, Sveučilišnih odjela te Akademije primijenjenih umjetnosti, a koliko će saniranje u konačnici iznositi još se ne zna. Na meti orkanske bure našao se i park, a s obzirom da se radilo isključivo o vanjskim oštećenjima studenti su se vratili u Kampus i nastava se redovno odvijala.

Iz riječke gradske uprave također su izvijestili o posljedicama snažne bure , a gradonačelnik Vojko Obersnel obišao je i groblje Kozala, gdje je zbog rušenja drveća oštećen velik broj grobnica.
Osim na zgradama i vozilima olujno nevrijeme prouzročilo je i velike štete na elektroenergetskoj mreži, pogotovo na području Grada Rijeke i prigradskih naselja pa su ekipe »Elektroprimorja« tijekom dana intenzivno radile na otklanjanju posljedica, pokušavajući normalizirati opskrbu električnom energijom u gradu i okolici.

– U gradu nema većih područja bez struje, premda i dalje ima pojedinačnih slučajeva gdje opskrba još nije uspostavljena. Situacija je složenija u prigradu. Tamo su bez struje ostala naselja na području Jelenja, Martinovo selo, Kukuljani, te Zlobin i Platak, kao i područje Garića na Viškovu. Sva ova naselja ostala su bez struje zbog oštećenja vodova nastalih rušenjem stabala. Naše ekipe su na terenu od ponedjeljka i zajedno s vatrogascima rade na raščišćavanju srušenih stabala, a onda i na popravku oštećenih instalacija, kazao je direktor »Elektroprimorja« Vitomir Komen, koji je najavio da bi opskrba na većini lokacija trebala biti normalizirana do srijede ujutro, osim na Platku, gdje će popravci biti izvršeni tijekom današnjeg i sutrašnjeg dana. Zbog nevremena je problema sa strujom bilo i na otocima, i to zbog posolice, a kraćih prekida će biti i u srijedu i četvrtak, najavio je Komen, radi preventivnog ispiranja soli na objektima električne mreže.

Tekst: Novi list

Sličan sadržaj