Planet se zagrijava – evo dokaza


Neki od podataka koje su ove godine zabilježili znanstvenici pokrenuli su novi val zabrinutosti oko globalnog zatopljenja – a zabilježili su rekordno visoke temperature na Aljasci, ispodprosječnji snježni pokrivač diljem Arktika i preveliko topljenje leda tijekom ljeta na Grenlandu, piše AFP.
Godišnji izvještaj ‘Arctic Card’ koji sastavljaju 63 znanstvenika iz 13 zemalja od 2006. ažurira se svake godine, a ovogodišnji je objavljen u srijedu.

Temperature zraka na Arktiku nastavile su rasti u odnosu na prosjek posljednjih 30 godina, a temperature zraka pokazatelj su regionalnih i globalnih promjena. Dolazi do promjena u staništima polarnih medvjeda koji se bore za opstanak u uvjetima s manje leda.

‘Klimatske promjene imaju nerazmjeran učinak na Arktik. U posljednjih 30 godina postao je zeleniji, topliji, dostupniji za utovar, ekstrakciju energije i ribolov’, objasnio je Craig McLean i dodao kako te promjene zbog porasta stakleničkih plinova stvaraju velike izazove.
U posljednjem izvješću koje je obuhvatilo razdoblje od listopada 2013. do rujna 2014. zabilježene su, među ostalim, krajnje niske temperature na istoku Sjeverne Amerike i u središnjoj Rusiji, ali i neobično topli zrak na Aljasci i u sjevernoj Europi.

Izvor: dnevnik.hr
Naslovna foto: Pierre Henry/ AFP

Sličan sadržaj