Pljuskovi obilježili petak, lokano bilo i jačeg grmljavinskog nevremena / Saznajte kakvo se vrijeme očekuje idućih dana

Tijekom petka preko naših se krajeva premještala fronta koja je uzrokovala nove grmljavinske nestabilnosti. Još u prijepodnevnim satima zapad riječkog područja pogodio je kratkotrajan pljusak koji se brzo premještao.
Kasnije poslijepodne došlo je do spuštanja jače oborinske mase koja se preko Gorskog kotara i riječkog zaleđa spustila i do Rijeke, a posebno je bilo intenzivno na istočnom priobalju te na području Baške na otoku Krku.

U jednom trenutku, radar je imao i najjači odraz što je sugeriralo i jaču grmljavinsku nepogodu praćenu tučom, što se i potvrdilo u izvješćima koje smo dobivali s terena.

Na kraju, najviše kiše palo je u riječkom zaleđu, i do 20 mm te u Gorskom kotaru (Delnice 23, Crni Lug 25 mm). Rijeka je dobila 3 mm oborine, ali i to je više u usporedbi sa srijedom kad su Rijeku oborine zaobišle. U srijedu je Mali Lošinj dobio obilniju kišu, ali zato u petak nije imao mjerljivu količinu oborina. I dok je u Baški palo 17 mm kiše, tek nekoliko kilometara zračne linije dalje, u Krku, službena postaja nije izmjerila ni kapi kiše.
Prolazak fronte bio je praćen i prolazno jačim vjetrom uz pad temperature zraka.

Od ostalih mjesta u Hrvatskoj na glavnom se udaru našao Ogulin koji je sakupio 49 mm kiše, a i tamo je radar imao najjači odraz.

Vrijeme se tijekom subote većinom smirilo. Još ponegdje u unutrašnjosti ima lokalnih pljuskova. Slijede dani stabilizacije. Tek bi u srijedu moglo biti ponovno nestabilnije. Svi ostali dani imat će bar djelomice sunčano i vrlo toplo ili vruće vrijeme, s naznakom da će tijekom subote i nedjelje na Kvarneru mjestimice puhati i jaka bura s ponekim olujnim udarom.

Lipanj na području PGŽ protječe bez većih vrućina, a tako bi moglo ostati i do kraja mjeseca.

Foto: Dario Grubišić

Sličan sadržaj